Što je kardamom

što je kardamom

Znate li što je kardamom? To je ljekovita biljka koja se može kupiti u obliku praha ili zatvorenih zelenih mahunica. Aromatičan, a koristi se u voćnim salatama, čaju ili kolačima. Osvježava dah, djeluje stimulativno, oslobađa od vjetrova i jača pluća i srce. Radi se o važnoj namirnici koja ima višestruku korist za zdravlje.

U Indiji se kardamom dodaje u čaj, a poneka se dodaje i u kavu jer može ublažiti loše djelovanje kofeina. Kako bi osvježili dah možete žvakati mahunicu kardamona, ali će vam žvakanje pomoći kod smirenja i boljeg rada mozga.

Grmolika biljka po imenu kardamom može narasti do 3 metra te je krase grozdovi veličine 20-50 cm. Radi se o malom i trajnom grmu kojeg krase kopljasti listovi i kratke cvjetajuće stapke.

Kardamom cvate između 1. i 5. mjeseca, a njegovi cvjetovi su ljubičaste ili zelenkasto bijele boje. Nakon što biljka procvjeta, proizvode se zelene kapsule sa sjemenkama koje mogu sadržavati i do 20 aromatičnih sjemenki.

Plodovi su tamnosmeđe ili svijetlozelene boje, a unutar plodova su sjemenke crne ili zelene boje. Mljevene i cijele sjemenke brzo gube okus zbog čega je najbolje kupovati cijele komuške, a prije upotrebe je sjemenke potrebno oljuštiti.

Razlikuju se tri vrste kardamoma po imenu Mysore, Malabar i Vazhuka. Osim kao začin može se koristiti i u kozmetičke svrhe.

Podrijetlom je iz jugoistočne Azije, a tamo se i danas najviše uzgaja. Najveći proizvođači kardamoma su Šri Lanka, Papua Nova Gvineja, Indija i Malezija.

Prije 3000 godina je stigao u Europu, a koristili su ga stari Rimljani i Grci za izradu parfema. Danas se najviše koristi na Bliskom istoku i u Indiji kao dodatak voću, različitim slasticama, likerima, mesu, kobasicama, riži, pekarskim proizvodima, kavi, vinu i mandarinama.

Kardamom se upotrebljava sirov, kao eterično ulje, u obliku tinkture ili kao čaj. Ljekovito djeluje na probavni sustav jer sadrži hlapive komponente koje pomažu ukloniti simptome loše probave i koje pomažu ubrzati metabolizam.

Kardamom ublažava pojačani apetit i rješava nadimanje. Želite li znati kako se riješiti žgaravice, pomoći će upravo ova ljekovita biljka. Dobra je i kao diuretik zbog čega je korisna kod problema urinarnog trakta jer čisti bubrege od uree i kalcija. Isto tako olakšava gubitak kilograma, uklanja toksine iz organizma te smanjuje krvni tlak.

Autor: A.Z., Foto: Quadell/Wikimedia Commons