Javorov sirup kao lijek

javorov sirup

Jedan od najzdravijih prirodnih zaslađivača je javorov sirup koji se dobiva od posebne vrste javorovog drveta. Javorovo drvo je bogato velikim količinama šećera, a za vrijeme zime se buši nakon čega iz njega izlazi sok.

Javorov sirup je najbolje prirodno sladilo i zamjena za šećer te je zdraviji od umjetnih sladila i šećera, a vrlo je ukusan. Jedan je od nezaobilaznih dodataka slatkim i slanim jelima, a najčešće ga se može pronaći u receptima za pripremu raznih poslastica i kolača.

Uz konzumaciju javorovog sirupa obavlja se detoksikacija organizma jer se izbacuju naslage u crijevima koje se gomilaju duže vrijeme. Detoksikacijom organizma se pomaže u eliminaciji toksina iz tijela. što sprječava razne bolesti.

Javorov sirup doprinosi zdravlju jetre, pospješuje probavu i ubrzava metabolizam. Bogat je velikim količinama mangana i cinka zbog čega pomaže u borbi protiv prehlada i virusa.

Protuupalna svojstva javorovog sirupa smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti. Možete ga miješati i sa sodom bikarbonom, jer je takva mješavina poznata kao odlično sredstvo protiv raka.

Dijabetičari smiju koristiti javorov sirup jer im pomaže smanjiti razinu kolesterola u krvi. No svejedno ga treba konzumirati umjereno jer je pun kalorija.

Osim što je u industriji poznato da se slastice i kolači slade s javorovim sirupom u zadnje vrijeme je postao jedan od omiljenih zaslađivača i u domu.

Javorov sirup možete kombinirati s raznim smoothiejima, kao namaz za palačinke, preljev desertima, itd. Osim dodavanja u kolače javorov sirup možete i zasladiti svoj sok, kavu ili čaj.

Osim što je vrlo ljekovit, javorov sirup je ukusan. Čuvati ga treba u staklenkama, a ako ga ne otvorite, možete ga ostaviti da stoji zatvoren i do godine dana. Spremajte ga na sobnu temperaturu.

U trgovinama zdrave prehrane možete pronaći nekoliko vrsta javorovog sirupa, a njihova boja može biti od svijetle do tamne. Ako imate javorov sirup tamnije boje, znači da je njegov okus jači.

Zamijenite nezdravi bijeli šećer ovim prirodnim sladilom i ubrzo ćete primijetiti promjena na liniji, ali i sa zdravljem. Koristite ga u kavi, u čaju ili kod pripreme vaših omiljenih slastica. Pošto ga krasi izvanredan okus, osim što će biti zdravije, vaše slastice će imati i bolji okus.

Autor: A.Z., Foto: Dvortygirl/Wikimedia