Ljekoviti začini

Začini

Začini koje svakodnevno koristimo u kuhanju nekada mogu biti puno korisniji u održavanju dobrog zdravlja nego glavne namirnice koje su nam na jelovniku. Neki se bore čak i sa rakom, a dosta njih liječi razne upale i još mnogo drugih problema. Pisat ćemo o kadulji, cimetu, timijanu i ružmarinu.

Kadulja

Ona se obično koristi kod ispiranja usta, a nova istraživanja su pokazala kako osim protuupalnog djelovanja posjeduje i svojstvo da kada se konzumira poboljšava fokus i memoriju. Pomaže kod demencije, a odlična je i za probavu. Pomaže i kod simptoma od menopauze kao što su prekomjerno znojenje i crvenilo. Nekoliko puta na tjedan popijte čaj od kadulje ili možete dodati četvrtinu žličice osušene kadulje u salate.

Cimet

Cimet je bogat raznim korisnim tvarima, a posjeduje i antioksidativna svojstva koja pomažu stanicama u organizmu da se bori protiv slobodnih radikala koji štete našem tijelu. Oni pomažu organizmu da se bori protiv dijabetesa, raka, senilnosti i drugih bolesti. Cimet pomaže u regulaciji inzulina što smanjuje razinu štetnih šećera u krvi. Njegove koristi su primijećene i kod prevencije senilnosti, a lako ga je konzumirati jer se lako slaže s čajevima, voćem i sokovima. Preporučena dnevna doza je pola žličice cimeta u prahu.

Timijan

2004. godine je provedeno istraživanje koje je pokazalo kako ulje timijana sadrži antimikrobna svojstva koja su jako korisna kod trovanja hranom, a koristi i probavi, smanjuje vjetrove i druge neugodnosti. Tri puta na tjedan dodajte jednu četvrtinu žličice sušenog timijana u jelo po želji.

Ružmarin

Ružmarin se povezuje s pamćenjem još od antičke Grčke kada bi učenici i studenti nosili ružmarin dok bi spremali veliki ispit. Stručnjaci su otkrili da tvari koje sadrži ružmarin štite naš mozak od slobodnih radikala i smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i moždanog udara. Ružmarin se može dodavati u razna jela i umake, ali nemojte pretjerivati s njegovom količinom jer se u nekim krajevima vjeruje da može izazvati pobačaj.

Još neke od korisnih začina su bosiljak i ljuti feferoni. Bosiljak se koristi za liječenje stresa, astme i dijabetesa. Pošto ima jaka antimikrobna svojstva njime se možemo boriti protiv mikroba E. coli. Ljuti feferoni se koriste protiv glavobolja, artritisa i ostalih kroničnih problema. Koriste se i za liječenje nekih tipova raka.

Autor: M.D., Foto: Madlen/Shutterstock