Vježbe snage na zidu

zategnut-trbuh

Vježbe snage ključne su ne samo za jačanje i definiranje mišića, nego i za smanjenje masnog tkiva. Zbog toga su nezamjenjiv dio tjelovježbe, pogotovo ako njome želimo oblikovati i očvrsnuti tijelo. Ovakvih vrsta vježbi ima mnogo. Trening često ovisi i tome koji dio tijela želimo ojačati. Isto tako, postoje vježbe snage koje simultano djeluju na cijelo tijelo.

Vježbe koje ćemo vam pokazati u ovom videu neće poboljšati samo na vašu snagu, nego i kondiciju i izdržljivost. Izvode se u sobi, uz pomoć zida, tako da prije vježbanja morate očistiti jedna zid i prostor oko njega, odnosno, površinu na kojoj ćete vježbe izvoditi. Iako nisu jako komplicirane, neke zahtijevaju malo bolju kondiciju, pa nisu preporučljive apsolutnim početnicima. Najbolje je izvoditi ih bosih nogu, jer bi vam se čarape i tenisice na podu mogle klizati.

U prvoj vježbi naslonite se na zid i spustite u čučanj. Noge i koljena neka vam budu pod kutem od 90 stupnjeva. Leđa ostaju ravna uza zid, a ruke spuštene. Glava također mora biti uz zid, a nožni prsti zabijeni u pod. U ovom položaju ostanite 30 sekundi. Nakon vježbe se podignite i malo protresite noge. Nakon toga spustite se u isti položaj, ali ovoga puta podignite ruke. Ispružite ih ravno iz ramena, pa podižite gore uza zid, kao da simulirate letenje. Vježbu izvodite trideset sekundi.

U trećoj vježbi preko zida ćete napraviti most. Leđima se okrenite zidu, ali malo se odmaknuvši od njega. Stavite dlanove na njega, pa se, “hodajući” na rukama, preko zida polagano spuštajte do poda. Na ovaj način spustite se u most. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, pa se preko zida ponovo vratite gore. Budući da je ovo vrlo intenzivna vježba koja zahtjeva veću fizičku spremu, nemojte je raditi ako se ne osjećate sigurnim u svoje tijelo. Pokušajte je napraviti nakon što steknete neku kondiciju i snagu. Umjesto toga, napravite ovu vježbu s poda.

Učinit ćete to tako što ćete čučnuti i odmaknuti se od zida, pa iz tog položaja staviti dlanove na zid i spustiti se u most, ostati u toj poziciji nekoliko sekundi pa se vratiti u početni položaj. Nakon toga malo se odmorite.

U sljedećoj vježbi trenirate izdržaj. Pored zida stavite preklopljeni ručnik, krpu ili nešto slično mekano jer ćete na tome dubiti na glavi. Prekrižite ruke i od njih napravite podlogu za glavu. Stavite ruke na pod i na njih naslonite glavu, polagano podignete gornji dio tijela, a zatim i kukove, pa na kraju noge, koje prebacite skroz do zida. Zid vam mora biti potporanj. Nakon nekog vremena spustite noge, pa ih ponovo podignite. Tako će vježba aktivirati trbušne i leđne mišiće. Odlična je i za poticanje cirkulacije u nogama, ali i cijelom tijelu. Ovu vježbu pažljivo izvodite da ne ozlijedite vrat. Nikako je nemojte raditi u vrijeme mjesečnice.

Peta vježba bit će stoj na rukama uza zid. Ne morate se bojati napraviti ga jer će vas zid čuvati od pada. Napravite stoj i ostanite u toj poziciji nekoliko trenutaka. Ako osjećate da možete, podignite jednu ruku tako da vam stoj bude samo na jednoj ruci. Ako ipak niste sigurne, nemojte se dovoditi u opasnost i forsirati vježbu za koje niste spremni.

Sve ove vježbe radite s oprezom. Ako u početku ne idu, vratite se na njih jednom kada steknete bolju snagu tijela. Pripremite se za njih drugim vježbama za ruke i one će vam kasnije biti dokaz da ste napravili korak naprijed te da ste u boljih fizičkoj formi nego prije.

Autor: V.B., Foto: Ammentorp Photography/Shutterstock