Savjeti za cvijeće i zelenilo na balkonu i prozoru

balkonsko-cvijece

Osim mnogobrojnih vrsta sobnog bilja i cvijeća koje se uglavnom drži u zatvorenoj prostoriji, ili se bar veći dio godine mora tako uzgajati, postoji velik broj biljaka koje se uzgajaju na prozorskoj dasci, na balkonu ili terasi i, naravno, u vrtu ako ga imamo. Sigurno vam je mnogo puta pogled zapeo za pročelje kuće na kojem pred svakim prozorom i na balkonu šareno bilje u cvatu privlači pažnju. To ne mora biti rijedak prizor jer s relativno malo troška i nešto truda, možemo osvježiti i ukrasiti i vlastite prozore i balkone.

Arhitekti novoizgrađenih zgrada ponekad predviđaju nosače za sandučiće s cvijećem na ogradama balkona, pa ostavljaju mjesta za njih. Na žalost, oni uvijek ne služe svojoj svrsi. Negdje nailazimo i na nevješto izrađene, loše učvršćene sandučiće, a još češće na nizove cvjetnih lonaca raznih veličina, poredanih jedan uz drugoga, koji nam pokazuju da su, dobra volja i ljubav prema cvijeću tu, ali kod njihove sadnje nedostaje osnovno znanje.

Kakve sandučiće za cvijeće odabrati?

Bez obzira na to od kakvog su materijala, sandučići moraju biti dobro učvršćeni, tako da ni u kojem slučaju ne mogu pasti, jer bi to moglo imati teške posljedice. Sandučići na dnu moraju imati otvore za otjecanje suvišne vode, jer inače u njima bilje trune, naročito za kišovitih dana. Međutim, da ta voda ne bi kapala po glavama prolaznika i oštećivala fasade, ispod sandučića treba staviti plitke podmetače.

Estetski najljepše izgledaju jednaki, isto obojeni sandučići. Cvijeće tada može biti raznoliko, jer šarenilo cvijeća nikad ne narušava opći sklad, a s jednobojnim sandučićima neće izgledati kičasto. Drvene sandučiće najbolje je obojiti najprije katranom, kako bi duže trajali, a onda nekom neutralnom (bijelom ili pastelnom) bojom. Lijepi su i sandučići žarkih boja (crveno, žuto, narančasto), ali samo ako su u skladu s bojom cvijeća koja će u njima izrasti.

Sandučići od lima također moraju imati zaštitu boje, ali oni nisu uvijek prikladni jer se u ljetnim danima previše zagrijavaju.

Sadnja balkonskog bilja

Nakon što nabavimo i uredimo sandučiće, sljedeće se moramo pobrinuti za zemlju. Svakog proljeća biljke je potrebno presaditi u svježu, i to zemlju iz vrtlarije ili trgovine. Uzalud ćete saditi prvorazredne sadnice u prošlogodišnju iscrpljenu zemlju. Uspjeha sigurno neće biti jer biljkama su za rast potrebni minerali koje mogu dobiti samo iz svježe zemlje. Kod sadnje ne smijete zaboraviti pokriti otvore na dnu sandučića, što je najbolje učiniti kamenčićima ili krupnim šljunkom. Tako voda pri zalijevanju neće prebrzo otjecati, zbog čega bilje propada .

Sandučiće treba puniti zemljom tako da odozgo ostane otprilike 2 cm praznog prostora. To je takozvani rub za zalijevanje. Ako ga nema, voda se pri zalijevanju prelijeva, pa se zemlja dovoljno ne vlaži. Zemlju u sandučićima treba samo lako pritisnuti, ali ne nabiti, jer korijenje biljke traži laku i propusnu zemlju.

Kako je zemlja zimi izložena smrzavanju, bilje i cvijeće na balkonu možemo uzgajati otprilike od polovice ožujka do polovice listopada. Međutim, da goli i prazni sandučići (ako ih ostavljamo vani) zimi ne stoje na balkonima i prozorima, poželjno je ispuniti ih grančicama crnogorice, bršljanom ili grančicama raznog bilja, što vrlo lijepo izgleda. Oko božićnih praznika mogu se ukrasiti umjetnim snijegom, raznim ukrasima ili lampicama.

Zaštita lukovica od zime

Dobro je pred zimu unijeti sandučiće s lukovicama u prostoriju zaštićenu od smrzavanja. Naime, na cvjetnoj gredici u vrtu zemlja se nikad ne smrzne toliko duboko da bi se i korijenje bilja ili lukovice smrzlo. Druga je stvar sa zemljom u posudama, koja se na niskim temperaturama može sasvim smrznuti. Preko zime ćemo sandučiće smještene u svijetlom podrumu, na stubištu ili slično samo vrlo rijetko zaliti (jedan do dva puta na mjesec, zavisi o temperaturi prostorije).

Čim prođe opasnost od niskih temperatura, sandučiće stavljamo, po mogućnosti, na što svjetlije sunčano mjesto te ih redovno održavamo. To znači da cvijeće u njima po potrebi zalijevamo odstajalom ili mlakom vodom, nikad vodom izravno iz vodovoda.

Bilje plijevimo, uklanjamo sve otpale cvjetove, suhe i oštećene listove, a kad dođe vrijeme punog cvjetanja, jednom tjedno zalijemo ga otopinom gnojiva za cvijeće. Proljetno cvijeće u sandučićima počne cvjetati u četvrtom mjesecu, a cvjetanje traje do polovice svibnja.

Vrste cvijeća za balkonsku sadnju

Bilje i cvijeće u sandučićima, s obzirom na vrijeme cvjetanja, odnosno godišnje doba, možemo podijeliti u tri velike grupe – u proljetno, ljetno i jesensko cvjetanje. Druga klasifikacija ukrasnog bilja je ona prema sunčevom položaju. Neke biljke bolje podnose sunce, dok neke zahtijevaju sjenu ili tek umjereno sunce. Biljke možete odabrati prema položaju vašeg balkona. Ako je većinu dana okrenut prema svjetlu birajte sunčane biljke, a ako je uglavnom u sjeni ili tek djelomično na suncu, birajte ove druge.

Biljke kojima treba puno sunca su petunije, maćuhice, pustinjska ruža, ljetna kadulja, dragoljub, sunčac, ljetna zvijezda… A one koje bolje rastu u sjeni su papučice, vodenike, krasuljci, lobelije, kadafice, lobularije i još mnoge druge.

Ako vam je balkon okrenut na vjetrovitu stranu, birajte niske, čvrste biljke i one s čvršćim stabljikama. Takve su vrtne tratinčice, mirisne kunice, sanvitalije i kadifice.

Autor: V.B. Foto: Berislav Kovacevic/Shutterstock