Vježbe snage ili vježbe opterećenja

vježbe sa utezima
Vježbe sa utezima, Foto: Sebastian Duda/Shutterstock

Kada pomislimo na riječ snaga automatski nas vuče pomisao da to nije za ženu već je primarni fokus muškog vježbanja. Naravno uz to da na plaži mogu izgledati kao Johnny Bravo i dobiti liniju alfa mužjaka. No vježbe snage, ili kako ih se još naziva vježbe sa opterećenjem, jedan su od najboljih načina da skinete masne naslage. Zašto je tome tako?

Kako ćete potrošiti masne naslage ako ih nema što potrošiti? Dakle, da biste mogle potrošiti suvišne uskladištene kalorije morate ih spaliti. A spalit ćete ih putem peći koju nazivamo mišići. Što više mišića izgradite, to ćete brže potrošiti masne naslage. Za optimalne rezultate potrebno je prvo se koncentrirati na velike mišićne skupine poput trbušnih mišića, mišića bedara, stražnjice i leđnih mišića.

Vježbe u kojima se koristi neko opterećenje, npr. bučice ili utezi odlične su za žene jer ujedno i sprječavaju gubitak koštane mase, a znamo da su žene mnogo češće pogođene osteoporozom nego muškarci. Jednako tako, kada imate uteg koji je slobodan, tj. nije pričvršćen na spravu, vaše tijelo troši mnogo više energije jer ovo novo opterećenje zahtijeva od njega održavanje ravnoteže.

Zanimljiva stvar koju zasigurno niste znale je da iako je aerobni ili kardio trening sjajan za ubrzanje metabolizma i izgaranje suvišnih kalorija, nakon njega organizam je u stanju ubrzanog metabolizma samo narednih 40-ak minuta. Zatim se vraća na normalnu brzinu. Sa vježbama snage situacija je ponešto drugačija. Nakon treninga koji uključuje otpor tijelo sagorijeva kalorije ubrzanim tempom naredna dva sata. Razlog tome je što se tijelo prilagođava novom opterećenju i gradi mišićnu masu.

Ne, ne morate se bojati da ćete izgledati poput onih djevojaka koje se slikaju namazane uljem i izgledaju poput muškaraca sa maskarom. Ne želite li velike izbočene mišiće jednostavno koristite manje opterećenje. Npr. bućice od 1 ili 1.5 kg sasvim su dovoljne da tijelo počne stvarati mišiće.

Ovakav način treninga ujedno je i bliži prirodnim pokretima tijela od strogo strukturiranih pokreta koje vam nudi rad na spravama. Nadamo se da ćete pokušati. Samo dva puta tjedno po sat vremena sasvim je dovoljno da kroz dva ili tri mjeseca (ovisno o opterećenju i dosljednosti) uočite zadivljujuće promjene na tijelu.

Provjerite koje vježbe snage možete izvoditi kod kuće:

 Autor: L.K.  Foto: Sebastian Duda/Shutterstock