Kako poboljšati cirkulaciju u nogama

kako poboljšati cirkulaciju

Sa slabom cirkulacijom se susreće sve više osoba, a očituje se po bolovima i umoru u nogama, te teškim nogama i hladnim stopalima. Slaba cirkulacija može uzrokovati nelagodu, ali može dovesti i do ozbiljnijih problema sa zdravljem.

Do loše cirkulacije dolazi zbog oslabljene elastičnosti vena i arterija, te nakupljanja masnoće na unutarnjoj strani krvnih žila, što uvelike otežava protok krvi u organizmu.

Ono što jako loše utječe na cirkulaciju je način života u kojem se većinu vremena sjedi, što je danas sve češća pojava obzirom da ljudi provode sate i sate u uredima.

Osim sjedenja, lošu cirkulaciju može uzrokovati i cjelodnevno stajanje. Ukoliko puno stojite u danu, savjetuje se da napravite pretragu analize stopala, kako bi mogli koristiti uloške za korekciju opterećenja stopala.

Ako ne želite dodatno pojačati probleme slabe cirkulacije u nogama izbjegavajte zašećerenu i masnu hranu, hranu koja oskudijeva vlaknima, pušenje, pretjerano konzumiranje kofeina i alkohola, te počnite vježbati. Pomažu vježbe kao što su bicikliranje i trčanje.

Cirkulaciju u nogama možete poboljšati tako da unosite vitamine C i E, koristite proizvode za poticanje cirkulacije, da se bavite sportom, nosite preventivne čarape za vene, zdravo se hranite, više se krećete, smanjite konzumaciju kofeina i odlazite na masaže.

Cirkulaciju dodatno možete poboljšati uz pomoć lijekova, hidroterapije i kapiloterapije. Hidroterapija je postupak naizmjeničnog tuširanja hladnom i toplom vodom, pri čemu treba paziti da voda ne bude prehladna ili prevruća.

Kapiloterapija je postupak u kojem se vježbaju kapilare, tako da se osoba legne i podigne ruke i noge u zrak. Osoba mora ležati na tvrdoj i ravnoj površini, te ispod vrata mora imati jastuk ili zamotani ručnik.

Nakon što osoba podigne ruke i noge, treba ih tresti tri minute. Ovom vježbom osoba može zamijeniti trčanje, a da se pritom neće opteretiti zglobovi i ruke, zbog čega je dobra za sve uzraste.

Ukoliko niti jedan od navedenih načina ne pomogne, osoba će trebati konzumirati lijekove, koji će poboljšati cirkulaciju, a koje će prepisati liječnik.

Primijetite li da ste često umorni, da su vam noge hladne, gubite kosu, imate problema s vrtoglavicama, vjerojatno vam cirkulacija ne radi najbolje i trebali bi se obratiti liječniku kako bi vam mogao pomoći.

Autor: A.Z., Foto: Kzenon/Shutterstock