Laneno ulje za trepavice

laneno ulje

Laneno ulje vrlo je ljekovita namirnica. Najčešće se koristi kao dio zdrave prehrane jer je bogato aminokiselinama, vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama, baš kao i mnogim drugim nutricionistički važnim svojstvima. Ali osim u prehrani, laneno ulje uvelike se koristi i u kozmetici. Primjenjuje se za očuvanje lijepe kože i kose, a u novije vrijeme, i za poboljšanje rasta trepavica. Ono ih čini ne samo dužima i gušćima, nego i debljima, te im daje veći volumen. Laneno ulje uz to hrani trepavice i hidratizira ih.

Ovo hranjivo ulje bogato je vitaminom E koji jača folikule trepavica i obavlja ih hraneći oštećene trepavice. One su ionako vrlo osjetljive i važno je ojačati ih i očuvati njihovo zdravlje, jer jednom kada počnu opadati, teško ih je ponovo potpuno obnoviti.

Ljekovita svojstva lanenog ulja

Laneno ulje izuzetno je ljekovito. Ima više nezasićenih masnih kiselina nego maslinovo, bučino i suncokretovo ulje, koji se i sami smatraju itekako zdravima. Osim toga, lanene sjemenke, od kojih se ulje radi, bogate su omega-3 masnim kiselinama. Zbog svega toga laneno ulje je izuzetno zdravo za krvne žile, zbog čega je dobro i za folikule kose i trepavica.

U lanu možemo naći velike količine vitamina B,C i E, razne proteine i minerale, poput kalcija, cinka, magnezija, željeza, fosfora, kalija i bakra.

Laneno ulje za trepavice

Ako želite koristiti laneno ulje kao preparat za poboljšanje rasta trepavica i njihovu obnovu, napravite ga u nekoliko jednostavnih koraka. Najbolje je da ga napravite malo više (što ne mora biti puno, jer ga se vrlo malo stavlja kod upotrebe), pa ga koristite svaki dan. Napravite ga tako da jednu žlicu lanenog ulja pomiješate s jednom žlicom gela od aloe vere. Sve to stavite u malu kutijicu i koristite svaku večer prije spavanja. Ulje nanosite čistom četkicom od maskare.

Kako bi ulje djelovalo i pokazalo rezultate, potrebno ga je koristiti najmanje dva mjeseca, svaku večer. Ako nemate aloe veru, laneno ulje možete pomiješati i s ricinusovim ili bademovim uljem. Osim četkicom za maskaru, pripravak možete na trepavice nanijeti i običnom vatom. Jednostavno nakapajte ulje na vatu ili pamučne jastučiće, pa stavite na zatvorene kapke i tako držite desetak minuta.

Laneno ulje lako je nabaviti i vrlo je lako primijeniti ga, stoga ga toplo preporučujemo ako želite obnoviti svoje trepavice, učiniti ih zdravima i lijepima.

Autor: V.B., Foto: dungthuyvunguyen/Pixabay