Kuhanje na pari

salata od mahuna

Kuhanje na pari jedno je od najzdravijih i najboljih načina kako možete pripremiti hranu. Vrijeme kuhanja je kratko i lagano što omogućuje namirnicama da zadrže sve hranjive vrijednosti.

Kuhanje na pari se koristi već mnogi niz godina i u svijetu kulinarstva nije velika novost. Neki narodi koriste ovaj način kuhanja već tisućama godina unazad. Primjerice, na Istoku se tako od davnina kuha riža, a u Kini su pronađene i posude za kuhanje na pari od kamena. Kao sredstvo za kuhanje na pari koristilo se lišće, ali i bambus koji se koristi i danas. Kus-kus je jelo koje se tradicionalno priprema u Africi i najbolje je upravo kuhano metodom na pari. Kus-kus se danas na ovaj način priprema diljem svijeta.

Kuhanje na pari je vrlo jednostavno. Položite vodu u posudu o zagrijavajte je, a preko nje postavite cjedilo. Da bi poboljšali okus namirnice, uz malo soli, dodajte vodi i omiljene začine ili temeljac. Pošto se hrana kuha na pari neće vam biti potrebno ulje čime ćete dobiti i zdrav obrok bez pregorenih štetnih masnoća. Ako želite, nakon kuhanja povrće prelijte s par žlica ulja.

Na pari se mogu kuhati sve vrste namirnica koje se inače kuhaju klasičnim metodama u vodi. Iako se generalno misli najčešće na povrće jer se ono na ovaj način najčešće priprema.

Postoje tri načina kuhanja na pari:

1. Klasičan način

Kod klasičnog načina glavnu ulogu igra cjedilo kojeg stavimo iznad posude. U posudu ulijemo vodu i zadržavamo je na štednjaku vrućom. U cjedilo stavimo namirnice i tako ih kuhamo. Para koja izvire iz proključale vode skuhat će hranu. Ovako možete kuhati povrće, voće i tjesteninu.

2. Kuhanje u soku namirnice

Za ovu metodu će vam također trebati posuda i cjedilo. Razlika je u tome što ćete ovdje položiti namirnicu u cjedilo koju ste prethodno zamotali u papir koji je predviđen za kuhanje. Ovim načinom namirnica će se kuhati u vlastitom soku što je pogodno za marinade.

3. Kuhanje žitarica

Ovaj način pripreme žitarica prakticiraju Istočni narodi i ovako se obično priprema riža. Rižu prepržite na malo ulja te je prelijte vodom. Dodajte sve začine i kuhajte je tako lagano oko 15 minuta. Kada riža ostane bez tekućine, sklonite je sa štednjaka i poklopite poklopcem. Ostavite je da tako stoji oko 20 minuta.

Kuhanjem na pari namirnice će zadržati sve hranjive vrijednosti i tako biti najzdravije od svih termički obrađenih namirnica. Ovim načinom kuhanja zadržat će se i njihov izgled koji uključuje boju i strukturu te okus i sočnost namirnice. To je posebice važno kod pripreme povrća pa se ono i najčešće kuha na pari. Povrće se neće raskuhati, zadržat će sve arome, miris i okus te će izgubiti i minimalnu količinu vitamina i minerala.

Autor: M.L., Foto: Kasia Bialasiewicz/Shutterstock