Dijeta 10 posto

Dijeta 10 posto

U moru popularnih dijeta, u posljednje vrijeme istakla se dijeta 10 posto. Ova dijeta garantira vam da ćete u tri tjedna izgubiti 10 posto od svoje ukupne tjelesne težine. Dakle, želite li u kratkom roku skinuti višak kilograma, svakako isprobajte dijetu 10 posto jer uz pomoć nje u tome ćete i uspjeti.

Iako vam se možda čini da je to previše kilograma u tako kratkom roku i da bi vam se mogao javiti jo-jo efekt, ova dijeta garantira da, ako usvojite ovaj plan prehrane i zdrave životne navike i nakon što prekinite dijetu, se to ne može dogoditi.

Kako bi znali koliko kalorija možete unijeti, za početak izračunajte. Pomnožite svoju kilažu s 25 kalorija i dobit ćete svoj dnevni unos kalorija. Možda će vam se ova dijete učiniti spora, ali svakako je zdravija od bilo koje proteinske dijete u kojoj se ne smiju konzumirati ugljikohidrati. Takve dijete iscrpljuju tijelo i dovode do stresa i manjka energije. Iako je i gubitak 10 posto tjelesne težine u tri tjedna dosta, ova dijeta je puno zdravija i sporija od spomenutih proteinskih dijeta.

Dijeta 10 posto provodi se u 4 faze. Prva, druga i treća faza vode ka mršavljenju, a u četvrtoj fazi održavate svoju novu tjelesnu težinu.

Dijeta 10 posto
Foto: Pixabay

Prva faza

Ponedjeljak – povrće po vašem izboru, bilo da se radi o salatama, varivu ili sirovo. Jedite ga u neograničenim količinama. Možete koristiti i krumpir, a za masnoće izaberite maslinovo ulje.

Utorak – mesni dan. Jedite bilo koje vrste mesa, a bitno je samo da ono nije pripremljeno na masnoći.

Srijeda – jedite ribu, rižu ili palentu, ali pripazite i na količinu soli. Važno je samo blago začiniti.

Četvrtak – mliječni dan. Dozvoljeno je mlijeko i svi proizvodi od mlijeka (jogurt, sirevi…).

Petak – jaja pripremljena na maslinovom ulju uz začine koje volite. Jaja možete peći, kuhati… Kako vam odgovara i kako volite.

Subota – voćni dan. Dozvoljeno je voće u neograničenim količinama. Možete jesti i orašaste plodove i suho voće, ali ipak pripazite na količinu.

Nedjelja – mesni dan. Jedite bilo koje vrste mesa osim pohanog mesa.

Druga faza

Ponedjeljak – kombinirajte meso i povrće. Važno je samo na miješati meso s rižom, krumpirom ili mahunarkama.

Utorak – jedite sve kao i prvi dan.

Srijeda – pripremite rižu s povrćem.

Četvrtak – svi proizvodi od mlijeka, jaja, povrće i salate.

Petak – jaja i salate, voće i jogurti.

Subota – voćni dan. Jedite samo voće i ništa drugo.

Nedjelja – mesni dan uz dodatak povrća. Ne miješajte meso s mahunarkama ili s krumpirom.

Treća faza 

U trećoj fazi jedite kao i u prvoj fazi.

Kada započnete s dijetom, nemojte se vagati svaki dan. Vagu ostavite po strani i izvažite se tek kada prođu tri tjedna. Svaki dan posvetite pola sata tjelesnoj aktivnosti. Kombinirajte aerobno i anaerobno vježbanje. Bilo da se radi o hodanju, vožnji bicikla ili pilates vježbama, vježbanje vam mora postati rutina i nakon završetka dijete, u četvrtoj fazi.

U četvrtoj fazi slijedi održavanje nove tjelesne težine. Zavisno o tome koliko kilograma želite skinuti važno je napomenuti kako uvijek morate misliti na svoje zdravlje.

Ako ste tijekom bilo koje dijete te u bilo kojem vremenskom periodu izgubili 10 posto od svoje težina, važno je napraviti pauzu od dijete koja bi trajala bar 20 dana. Naravno, tijekom pauze nećete jesti kao i prije dijete. Orijentirat ćete se na održavanje trenutne tjelesne težine i pokušat ćete tijelo priviknuti na novu kilažu. Kako bi u tome bili uspješni preporučuje se u tom periodu piti jako puno tekućine, posebice vodu, vodu s limunom, naravno bez šećera te do tri šalice zelenog čaja. Izbjegavajte kasno večerati. Umjesto večere pojedite nemasni jogurt bez kruha.

Uz ove savjete gubitak kilograma je zagarantiran. Pokušajte i uvjerite se i sami. Naravno, uvijek mislite na svoje zdravlje i ne izostavljajte tjelesnu aktivnost svaki dan.

Autor: M.L., Foto: IAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock