Tijelo nakon tridesete

lijepo tijelo

To što ste prešli tridesetu godinu nije znak za paniku. Tek je najbolje pred vama! Iako se misli da se tada usporava metabolizam, to ne mora biti tako ako na vrijeme poduzmete neke jednostavne mjere.

Nakon tridesete se počinju sporije trošiti kalorije. Čips i čokolada ostavljaju traga na našoj liniji, a mršavljenje se čini puno težim. Stvarnost je da se metabolizam usporava od četiri do pet posto u tridesetim godinama života.

Metabolizam nam se usporava jer dolazi do pada hormona rasta, a rastu dehidropiandrosteroni. Hormoni rasta zaslužni su za očuvanje mišićne mase, a što više mišića imamo, metabolizam brže radi jer mišići troše više kalorija od masnog tkiva.

Na brzinu metabolizma utječu i promjene načina života. Nakon tridesete većina ljudi je koncentrirana na osnivanje obitelji, posao, kućanske obaveze i sve manje vremena ostaje za vježbanje. Ako ne vježbamo tada, ista količina hrane koju smo prije jeli ostavlja više posljedica našu liniju.

Ako održavamo tijelo u dobroj kondiciji, metabolizam će brže raditi. Konzumaciju slatkiša i masne hrane ne morate potpuno izbaciti, ali trebate to ipak držati pod kontrolom.

Kako starimo, gubimo mišićnu masu, a dobivamo više masnoće. Masno tkivo je bitno za izolaciju i zaštitu organa, ali masno tkivo troši manje kalorija od mišića. Žene imaju veći postotak masnoće u tijelu od muškaraca.

Osim vježbanja, morate jesti redovito, ali male obroke. Jedenjem trošite kalorije jer tijelo tada troši energiju kako bi moglo probaviti i apsorbirati nutrijente iz hrane.

Nemojte preskakati obroke jer tako zbunjujete tijelo. Tijelo treba redovito dobivati hranu jer onda troši energiju, u suprotnom on skladišti hranu u obliku masnih stanica. Jedete li često, ali malo, smanjujte mogućnost od prejedanja.

Bitno je da u organizam unosite dovoljno proteina jer oni čuvaju mišićnu masu. Ako unosite istu količinu kalorija u organizam sa ili bez proteina, rezultati će biti puno bolji ako je uneseno puno proteina u istoj količini kalorija.

Autor: S. G., Foto: AXL/Shutterstock