Što je zdravstveni fitnes

trčanje

Danas sve više ljudi brine o zdravlju. Postoje razne mogućnosti i tehnike koje mogu otkriti u kakvom je stanju ljudski organizam i procijeniti njegovo tjelesno zdravlje. Tu su od velike pomoći sistematski pregledi. Oni će pokazati je li osoba zdrava i ako nije, koliko je bolesna i o kojoj s bolesti radi. No, sistematski pregledi ne mogu zdravoj osobi reći u kakvom je stanju njezin organizam i koliko je njezino tjelesno zdravlje.

Postoji li uopće mogućnost da se izmjeri tjelesno zdravlje zdravog čovjeka? Odgovor na to je potvrdan, postoji! To će vam omogućisti zdravstveni fitnes. Takvi pregledi su čak i jako kratki i brzo se može odrediti u kakvom je stanju i kondiciji čovjek.

Rade se na način da se osoba podvrgne težim fizičkim naporima koje je slično onome za vrijeme jačeg i težeg treninga. Ukoliko dođe do smanjene funkcije nekih organa i tijela općenito znači da je i zdravlje te osobe slabije. Spremnost vašeg tijela u borbi s naporima reći će vam kolika je vaša razina zdravlja.

Bavite li se nekim sportom, kako će rasti razina vaše kondicije i tjelesne spreme tako će se povećavati i vaše tjelesno zdravlje. Ovdje je važno spomenuti da je moguće da razina zdravlja osobe s prekomjernom težinom bude bolja, ako se radi o tjelesno aktivnijoj i spremnijoj osobi.

Da bi osoba postigla bolje tjelesno zdravlje, trebalo bi poraditi na pravilnoj prehrani i vježbanju i to dugotrajno, tj. promijeniti cijeli životni stil. Da bi se sve to dovelo do najbolje razine i da bi se postigli što bolji rezultati, preporučuje se prije početka treninga obaviti osim sistematskog pregleda i procjenu tjelesne spreme pojedine osobe. Tako se pouzdano zna kakva je sprema pojedinca i na koji način može najbolje poraditi na kondiciji.

Sve ovo može nam najbolje pokazati zdravstveni fitnes. Ovdje se u isto vrijeme može odgonetnuti kolika je kondicija ili tjelesna sprema u odnosu na zdravlje i kolika je ta ista sprema u odnosu na razinu sportske aktivnosti.

Zdravstveni fitnes otkrit će vam u kakvom je stanju vaše tijelo na način da vam prvenstveno da uvid u sastav i građu tijela, tj. u kakvom su stanju mišići, koliko je gustoća kostiju te o kojem se postotku masti radi u tijelu. Zatim, dat će vam uvid u to kolika je vaša snaga i koliko su vaši mišići izdržljivi. Vidjet ćete i vaše motoričke sposobnosti koje uključuju i ravnotežu. Na kraju, i nezanemarivo, u kakvom je stanju vaše srce pri mirovanju i pri naporu te kakav vam je metabolizam.

Dakle, sve su ovo pokazatelji koji će vam otkriti tjelesnu spremu vašeg tijela te će vam to biti smjernica za dalje, kako na najbolji način možete povećati svoju tjelesnu spremnost vježbanjem i koji je najbolji trening za vas. Time ćete poraditi na zdravlju i kvaliteti vašeg života.

Autor: M.L., Foto: BONNINSTUDIO/Shutterstock