Anđelika

anđelika

Anđelika ili latinski Angelica archangelica dobila je naziv upravo zbog svog specifičnog izgleda, jer njezini plodovi podsjećaju na krila anđela. Uspijeva na vlažnom tlu i na mjestima zasjenjenim od sunca, tako da ju svako domaćinstvo može imati u svom vrtu, jer naša klima pogoduje toj biljci.

Naši preci su se uglavnom liječili prirodnim putem, a upravo su tu biljku smatrali da može izliječiti sve bolesti. Odlučite li se uzgajati anđeliku u svom vrtu, nećete pogriješiti. Od te biljke mogu napraviti razni recepti, kao što je vino, liker, a listove i korijenje se može upotrijebiti u kulinarstvu, dok se od mladih stabljika pripremaju kompoti i slatko. Listovi se mogu blanširati i pripremiti kao špinat.

Anđelika cvate od mjeseca lipnja do kolovoza. Njene listove i cvjetove treba brati dok se potpuno ne rascvatu, a njene sjemenke u rujnu mjesecu. Korijen se uzima od biljaka koje su stare godinu do dvije, dobro ga se treba oprati, izrezati i zatim ga se suši na otvorenom, ali ne na direktnom suncu, već u sjeni.

Naime anđelika se koristi za liječenje običnih probavnih smetnji, protiv nadimanja u želucu, protiv bolova u trbuhu, te grčeva u crijevima, služi u liječenju psorijaze (njeno eterično ulje), pomalo djeluje smirujuće i smanjuje osjećaj napetosti, nadalje upotrebljava se kao lijek protiv prehlade i gripe, protiv kašlja i za iskašljavanje, a naročito ima uspjeha u liječenju bronhitisa.

Njezin korijen se upotrebljava u liječenju reumatizma, gihta i bolova u leđima. Ulje korijena te biljke djeluje protugljivično i antibakterijski. Anđeliku možemo uzimati i kao tonik koji djeluje na povećanje apetita.

Anđeliku ne bi trebale uzimati trudnice i dojilje, dijabetičari, te osobe koje uzimaju bilo koji lijek protiv zgrušavanja krvi. Ako ste kojim slučajem zatrovali želudac, nema boljeg lijeka od vina anđelike, pa vam s toga dajemo recept.

Vino anđelike

  • 60 grama sjemenki ili korijena anđelike
  • 6 grama sjemenki korijandera
  • 8 grama sjemenki komorača
  • 8 grama anisa

Sve skupa izgnječiti i staviti u 200 ml rakije, nakon osam dana uzeti šećer kojeg smo prethodno namočili s 1,5 l vode i pomiješati ga zajedno s alkoholom. Pustiti da se sve stopi nekoliko dana, procijediti i piti po jednu žličicu prije jela svaki dan po 2 do tri puta.

Vaše noge su teške, otečene ili imate reumu, dobro će vam doći kupelj, a nju napravite tako da uzmete pregršt korijena ili sjemenki s listovima i stavite u kadu s otprilike 20 litara vode te se namačete u tome, ali ne više od 5 minuta.

Autor: J.N., Foto: Selso/Wikimedia