Štetnost bijelog brašna

brasno

O utjecaju bijelog brašna na zdravlje govorilo se mnogo, a pravi odgovor kao da je uvijek bilo teško pronaći. Ali većina nutricionista će odgovoriti da nije zdravo i to iz jednostavnog razloga, bijelo brašno nema dva najvažnija djela zrna pšenice, klicu i vanjski omotač.

Zbog toga, mnogi ljudi koji jedu rafiniranu hranu od bijelog brašna, ne unose u organizam dovoljno nutrijenata pa većina ima poteškoća s probavom i podložniji su mnogim kroničnim bolestima. Neki će pokušati kompenzirati lošu prehranu s nadomjestcima u obliku minerala i vitamina, no to neće biti dovoljno.

Neka istraživanja su pokazala da uzimanje betakarotena kao dodatka prehrani, može čak povećati rizik od nastanka raka, a s druge strane, uzima li se taj vitamin iz cjelovite žitarice u kojoj ga ima puno, ima vrlo pozitivan utjecaj na zdravlje.

No i u toj teoriji postoji jedan nedostatak. Neki nutricionisti kažu da se betakaroten iz žitarica može dobro apsorbirati u organizmu samo ako se konzumira s drugim povrćem koji u sebi ima karotenoid.

Što više bijelog brašna jedete to je vašem tijelu potrebno više inzulina, a to potiče debljanje, odnosno povećanje razine triglicerida i skupljanje masnoće, a sve to dovodi do razvoja srčanih bolesti. Osim toga, može doći do pojave hipoglikemije i šećerne bolesti. Pojednostavljeno, tijelo pokušava od hrane proizvesti energiju, a obzirom da je takva hrana energetski siromašna, dolazi do navedenih poremećaja.

Bijelo brašno je bijele boje jer se izbjeljuje kemikalijama prilikom proizvodnje, a jesu li one opasne, postoje oprečna mišljenja. Ali, činjenica je da se procesom obrade bijelog brašna gubi polovica nezasićenih masnih kiselina, a Vitamin E iz omotača i klice se potpuno gubi. Rezultat toga je da jedenjem namirnica koje sadrže bijelo brašno, zapravo unosite proteine koji su loše kvalitete i previše škroba koji deblja.

Rafinirani ugljikohidrati i jednostavni šećeri koji se nalaze u bijelom brašnu brzo ulaze u krvotok, daju na privremeno energiju koja nakon toga naglo pada, a raste šećer u krvi.

Autor: S.G., Foto: Sergii Pryshchepa/Shutterstock