Prostata – kako je sačuvati i održati zdravom

doktor stavlja rukavice
Doktor stavlja rukavice, Foto: GG Pro Photo/Shutterstock

Nije nepoznanica kako sve više muškaraca ima problem s prostatom, a zanimljivo je kako je dovoljno samo par odluka i problemi se ne bi ni pojavili. Okretanje zdravom načinu života i uvođenje zdravih namirnica put je koji bi svaki muškarac morao odabrati. Nastojte obogatiti prehranu zdravim namirnicama.

To je povrće, kelj, cvjetača, brokula, kupus i prokulice. Svi oni predstavljaju bogat izvor antikarcinogenih sumpornih tvari.

Pored povrća koje obiluje vlaknima od velike je važnosti u prehranu uvrstiti i bobičasto voće jer obiluju antioksidansima koji štite od promjena na prostati izazvanih slobodnim radikalima.

Usmjerite se prema ribi i pokušajte ju jesti barem 2 puta tjedno, jer se smatra najboljim izvorom omega-3 masnih kiselina za koje je dokazano da štite od karcinoma prostate. Obogatite svoje životne navike bogate cinkom.

Ako niste znali cink djeluje na smanjenje akumulacije metabolita muškog hormona testosterona za koji je poznato da pridonosi nastanku karcinoma prostate. Zanimljivo je kako uvećane stanice prostate sadrže manje cinka nego što je to uobičajeno.

Pokušajte konzumirati namirnice bogate selenom iz prirodnih izvora kao što je riba i plodovi mira, cjelovitih žitarica, gljiva, orašasih plodova, brokule jer djeluje kao snažan antioksidans zbog čega jača imunološki sustav. Obogatite prehranu sojom i proizvodima od soje.

Pored zdravih namirnica posebno je važno voditi aktivan život i vježbati što je više moguće. Ako vas zanima raspitajte se kod doktora o vježbama namijenjenima isključivo prostati. Pokušajte barem jednom tjedno napraviti toplu kupku ili otiđite u saunu. Na dan pijte do 2 litre vode. Voda je važan faktor u detoksikaciji organizma.

Češnjak je još jedna namirnica koja pomaže. Bogat je eteričnim uljima koji sadrže sumpor, vitamine A, B1 i B2 te C vitamin.

Foto: GG Pro Photo/Shutterstock