Kožne narukvice

kožna narukvica sa šiljcima
Kožna narukvica sa šiljcima, Foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Svi mi mnogo polažemo na odjeću i način na koji se prezentiramo. Ona je odavno izgubila svoju funkciju po kojoj nas je samo trebala grijati i štiti nas od vanjskih utjecaja kao što je kiša ili hladnoća. Jedno vrijeme je imala funkciju zaštite čednosti, a danas je postala način na koji se možemo izraziti i nositi svoju osobnost na površini.

Živimo u demokratskom društvu i moda kakvu mi poznajemo prisutna je samo na zapadu. U zemljama istoka svakako ljudi se odijevaju, ali to odijevanje je još podređeno tradiciji i nije moda sa svojim sezonskim promjenama. Naša parola je anything goes, dakle sve vam je dopušteno. No je li to doista tako?

Bilo bi apsurdno doći na poslovni sastanak u tigrastim hlačama, majici sa velikim dekolteom i neonskim sunčanim naočalama na licu, ali dečkima iz LMFAO je to recimo sasvim dopuštno, stoga naš modni izričaj uvelike ovisi i o društvenoj situaciji u kojoj se nalazimo.

Ali i tada čak ostaje nam još jedna opcija koja se ponaša kao prazno slikarsko platno za individualnost. Da, pogodili ste to su modni dodaci. Volimo se njima poigravati i volimo kako se ponašaju kao katalizatori i prijenosnici poruka. Nakit je spektakularni modni dodatak. Samo jedna dobra ogrlica promjenit će strogu odjevnu kombinaciju. Jednako tako je i sa narukvicama.

Iako su narukvice većinom ženska domena i imamo ih u raznim bojama i oblicima, od velikih i drvenih do onih tankih elegantnih i od plemenitih metala. No postoje i one koje su univerzalne i unisex. Upravo takav modni dodatak su kožne narukvice. Ima nešto posebno i primalno u materijalu poput kože. Možda čujemo rezonancu predaka kada je nosimo, ali kožni modni dodaci zasigurno nikada neće izaći iz mode, bude strast i unose dašak bunta.

Obična bijela košulja i elegantne hlače šalju jednu poruku, no kada ispružite ruku da se rukujete sa nekim, košulja se podigne i pokaže kožnu narukvicu sa šiljcima ili zakovicama, automatski postajete nešto potpuno drugo. No ipak ove narukvice najdraži su modni detalj mladih koji se još traže i još uvijek imaju mnogo razloga za bunt, sad sa razlogom ili bez to je diskutabilno.

Kako god one su moderne, lijepe, izdržljive i dugotrajne. Začinit će svaku odjevnu kombinaciju i izgledati jednako dobro i na muškarcu i na ženi. Najčešće ih biraju muškarci sa pomalo rockerskim ili punk odjevnim stilom, no kako se granice stilova zamučuju one su se ovukle i u druge načine odijevanja. Ženske kožne narukvice razlikuju se jedino po tome da su nešto tanje i načinjene od mekše kože i mogu biti nadograđene drugim materijalima poput štrasa, perli ili veza. No želite li biti princeza ratnica i u svakodnevnom životu slobodno ukradite kožnu narukvicu dečku ili bratu. Nećete požaliti.

 Autor: L.K.  Foto: Subbotina Anna/Shutterstock