Pilates vježbe za zategnuto tijelo

napredna pilates vježba
Napredna pilates vježba, Foto: Pressmaster/Shutterstock

Tko je Joseph Pilates? Radi se o čovjeku koji je stekao višegodišnje iskustvo u radu s ljudima kojima je fizička sprema okosnica života. Kao fizioterapeut surađivao je s vojnicima, balerinama i cirkuskim plesačima i tijekom svoga rada uočio potrebu za razvijanjem jednog specijaliziranog sustava vježbi i tako početkom 20.st. nastaje pilates.

Danas na tjednoj ili mjesečnoj bazi niču novi i inovativni sustavi vježbanja, a kako se tržištu daje ono što traži u svijetu opsjednutom tjelesnom težinom većina njih obećava brzi gubitak kilograma. Što se tiče muškaraca njima je u interesu brzo nabijanje mišićne mase uz što manje utrošenog vremena. Joseph Pilates se koncentrirao na nešto sasvim drugačije.

Njegov sustav vježbanja ne koncentrira se na kardio vježbe koje podižu broj otkucaja srca niti na naglu izgradnju mišića. U ovom slučaju nećete raditi na povećanju obujma mišića već na njegovu jačanju, ali i istodobnom istezanju kojim ćete dobiti vretenastu i meku siluetu.

Temelji na kojima počiva pilates sustav vježbanja upravo su kontrola svakog pojedinog pokreta, mehanika ljudskog tijela, ravnoteža, koordinacija i svijest o položaju tijela unutar prostora. Dakle umjesto da se znojite na satovima aerobika ili trčite kilometre i hvatate zrak, odlučite se za ovu metodu.

Iako će vam se možda učiniti da je pilates prespor i trom ne dajte se zavarati, ovo nije samo blago istezanje. Činjenica je da kada izvodite klasične vježbe uglavnom radi samo jedna izlolirana skupina mišića koju ta specifična vježba cilja. No pokušavate li održavati ravnotežu rade sve velike mišićne skupine u tijelu.

Unutar pilatesa možemo pronaći oko petstotinjak vježbi. Za većinu njih bit će vam potrebno samo vaše tijelo i njegova težina i otpor, ali za neke ćete morati koristiti pomagala poput lopte ili elastičnih traka.

Nemojte se začuditi kada nakon mjesec dana pilatesa počnete primjećivati definirane i izdužene mišiće na tijelu. Kako mišić postaje napetiji tako poteže za sobom i kožu i u nekoliko mjeseci vaše tijelo će se u potpunosti promijeniti.

Kako u njemu nema naglih pokreta pogodan je i za one osobe koje su pretrpjele neke fizičke ozljede ili se pak oporavljaju od operativnih zahvata, kao i za trudnice. Kada se jednom upustite u pilates avanturu nećete htjeti prestati.

On će višestruko poboljšati koordinaciju i fleksibilnost tijela, no želite li dramatičan gubitak kilograma kombinirajte ga s nekom aktivnošću koja je posebno dizajnirana kako bi spalila najviše nepotrebnih kalorija. Možda kombinacija pilatesa i plivanja, boksa ili plesa. Odaberite sami, ali garantirano ništa ne stvara tako lijep oblik mišića kao što to čini pilates.

Autor: L.K. Foto: Pressmaster/Shutterstock