Vila Angiolina, znamenitost Opatije

vila angiolina
Vila Angiolina, Foto: anshar/Shutterstock

Opatija bajna… Tako je poznajemo mi, a tako je znaju i svi ostali izvan granica Hrvatske. Počevši od prekrasne arhitekture koja tako ponosno stoji i pokazuje nekadašnja slavna vremena. Skoro svaka zgrada u Opatiji ima posebno značenje, kao i ulice. Brojni restorani i ljubazni domaćini samo su dodatna potvrda kako je Opatija prvak u turizmu.

Njezine znamenitosti su brojne, dok se najviše izdvaja Vila Angiolina. Radi se o građevini koja je simbolično označila početak razvoja turizma u Opatiji. Izgrađena je 1884. godine, a obnovljena 2000. godine.

Vlasnika je bilo nekoliko, a prvi Ritter Scarpa zaslužan je za ime koje je došlo od njegove žene. Svi koji se zateknu na ovom mjestu imaju priliku razgledati dvoranu s prekrasnim stropom. U spomenutoj dvorani danas se odvijaju razna događanja poput koncerata i vjenčanja.

Samo zamislite romantično mjesto na kojem bi htjeli razmijeniti zavjete sa svojim partnerom i kada malo bolje pogledate shvatite da je idealno mjesto baš Vila Angiolina. Njezinoj romantičnoj atmosferi pridonosi i poznati park.

Park Angiolina je hortikulturni spomenik u kojem se nalazi oko 150 posađenih biljaka iz svih krajeva svijeta. Park se stvarao u periodu od 15 godina kada su posađene biljke iz Australije, Južne Amerike i Kine. Nije teško zaključiti kako se radi o netipičnim biljkama za ovo podneblje.

Tek je krajem 19. stoljeća park dobio izgled kakav ima i danas, što duguje Carlu Schubertu. Danas je ovaj dio grada proglašen pravom oazom za sve one koji se žele malo opustiti okruženi prekrasnim cvijećem.

Među zanimljivim vrstama posebno mjesto zauzima Camelia Japonica koja je došla s Filipna i vrlo brzo postala zaštitnim znakom Opatije i njegove okolice. Cjetovi raznih boja uveselit će svakog gosta od prosinca do travnja. Ružičaste, bijele i crvene će vas jednostavno očarati.

Zanimljivi su i stalagmiti čija se starost procjenjuje na oko 9.000 godina. Posjetite vilu izgrađenu u neorenesansnom stilu.

Autor: S.Š. Foto: anshar/Shutterstock