Ogrlica od janatara

jantarna ogrlica
Jantarna ogrlica, Foto: Sandra Kemppainen/Shutterstock

Što je zapravo jantar? Od čega je načinjen sav onaj prekrasan nakit za kojim ste nedvojbeno ponekad uzdahnule. Jantar je zapravo prirodnog podrijetla. Tako se naziva fosilizirana smola crnogoričnog drveća koja s vremenom u potpunosti otvrdne.

Uz ovaj mineral se vežu razne priče i vrlo rano se zbog svoje ljepote i izražene boje počeo koristiti u izradi nakita ali i kao lijek jer se vjeruje da posjeduje svojstva kojima će spriječiti upale. Zanimljivo je kako je njegovo ime u doba antike sugeriralo nešto posve drugo.

Naime uzmete li pravi jantar i protrljate ga on će postati električno negativan i zbog te osobine njegovo prvotno ime je bilo elektron. Koristio se i kao prekrasan ukras, ali ujedno i kao amajlija koja je štitila od uroka i zala. Danas smo nešto manje praznovjerni i nosimo ga uglavnom zato što je lijep i komplementaran našem stilu.

Najveća nalazišta janatara nalaze se u hladnijim sjevernim područjima Baltika, Rumunjske i Rusije i zbog svoje boje i vrijednosti nerijetko ga se naziva “zlatom sjevera”. Ovo je pravi janatar, no danas se mogu naći razne sintetičke krivotvorine koje ponekad izgledaju gotovo identično, ali moguće je provjeriti je li vaša jantarna ogrlica doista načinjena od jantara.

Ako dovoljno jako protrljate jantar tako da se njegova površina zagrije osjetit ćete blagi miris bora. U tom slučaju radi se o pravoj fosiliziranoj smoli. Pravi se jantar obično kreće u nijansama od gotovo bijele ili potpuno prozirne žute do intenzivnih žuto-narančastih nijansi, a vrlo rijetko se može pronaći crni ili pak plavi jantar koji su izuzetno cijenjeni. Tako to uvijek ide, što je nečega manje cijena mu je veća.

Dakle koji je najbolji način na koji možete nositi svoju janatarnu ogrlicu? Ona voli jesenske tonove, tako da bi period kada se zavučemo u crne, smeđe i bež nijanse svakako bio najbolje vrijeme za nošenje janatara. Možda je u vašem jantarnom privjesku na ogrlici zarobljen pokoji leptir, kukac ili cvijet koji se zaglavio kada se smola počela sušiti. U ovom slučaju ste prava sretnica.

Isprobajte bijele i bež kombinacije sa janatarnom ogrlicom ili se pak jedan dan odjenite u potpunosti u crno i dodajte samo ovaj jedan upečatljivi modni detalj. Velika jantarna ogrlica. Monokromna odjeća najbolji je način na koji možete naglasiti svoj nakit i pustiti ga da priča priču o nekim davno izgubljenim vremenima.

Autor: L.K.  Foto: Sandra Kemppainen/Shutterstock