Najčešći uzroci kašnjenja menstruacije

najčešći uzroci kašnjenja menstruacije

Izostanak menstruacije ili amenoreja je stanje kada žena ima jednu ili više zakašnjelih menstruacija. Ukoliko je ženi izostalo tri menstruacije u nizu smatra se da ima amenoreju. Saznajte koji su najčešći uzroci kašnjenja menstruacije.

Jedan od najčešćih uzroka izostanka menstruacije je trudnoća, a ostali uzroci mogu biti problemi sa žlijezdama koje pomažu u regulaciji razine hormona i problemi s reproduktivnim organima. Ako vam mjesečnica kasni više od 3 mjeseca bilo bi najbolje da posjetite liječnika!

Najčešći simptomi izostanka menstruacije su gubitak kose, promjena vida, iscjedak iz dojke, glavobolja i višak dlaka.

Postoji niz uzročnika izostanka menstruacije, a neki od njih su normalni i uobičajeni kao kada je riječ o trudnoći, dok se neki javljaju kao znakovi određenog medicinskog života ili nuspojava lijekova.

Uzročnici izostanka menstruacije mogu biti kontracepcijske pilule, životne navike, strukturalni problemi, prirodni izostanci menstruacije, lijekovi i hormonska neravnoteža.

Za vrijeme dijagnoze liječnik provjerava genitalije, reproduktivne organe i grudi kako bi utvrdio koje su promjene u pitanju za vrijeme puberteta.

Kako bi se utvrdio temeljni uzrok izostanka menstruacije ponekad je potrebno napraviti i više testiranja kao što su hormonalni test, kompjuterska tomografija, histeroskopija, laboratorijski testovi, ultrazvuk i magnetna rezonanca.

Hormonalni test zahtijeva uzimanje hormonalnog lijeka do deset dana kako bi se aktivirao menstrualni ciklus. Rezultatima liječnik utvrđuje je li izostanak menstruacije uzrokovan nedostatkom estrogena.

Kompjuterskom tomografijom se kombiniraju slike koje su snimljene iz različitih kuteva kako bi se stvorio presjek unutarnjih struktura. Pomoću CT-a se utvrđuje izgled bubrega, maternice i jajnika.

Histeroskopija se radi ako se drugim ispitivanjima nije pronašao uzrok izostanka menstruacije, a riječ je o testu u kojem se osvijetljenom i tankom kamerom ulazi kroz vaginu i grlić maternice te se provjerava njena unutrašnjost.

Laboratorijski testovi uključuju test na trudnoću, ispitivanje funkcije jajnika i štitnjače te razina muških hormona u krvi.

Ultrazvuk je bezbolan test koji koristi zvučne valove kako bi se proizvela slika unutarnjih organa. Osobe koje još nisu imale menstruaciju najčešće rade ultrazvuk kako bi liječnik utvrdio jesu li prisutni svi reproduktivni organi.

U magnetskoj rezonanciji se koriste radio valovi s jakim magnetskim poljem uz pomoću kojeg se proizvodi detaljna slika mekih tkiva u tijelu. Ova pretraga se radi kod sumnje na tumore.

Menstruaciju je moguće odgoditi i sasvim prirodnim putem, saznajte kako!

Autor: A.Z., Foto: Dari Ya/Shutterstock