Kako odgoditi menstruaciju

žena na plaži

U današnje vrijeme je vrlo lako voditi menstrualni kalendar s obzirom na to da postoje razne internetske stranice i aplikacije na mobitelu za praćenje ciklusa i simptoma menstruacije. Normalna menstruacija traje od 4 do 6 dana, a pojavljuje se jednom mjesečno.

Normalan menstrualni ciklus

Normalan menstrualni ciklus odrasle žene traje od 21 do 35 dana, a ako žena ne može odrediti kada će imati sljedeću menstruaciju to joj predstavlja problem. Postoje kemijski načini koji mogu stimulirati da krvarenje ranije počne i ranije završi, ali postoje i prirodna sredstva koja vam u tome mogu pomoći.

Baš kao što se menstruacija može ubrzati, ona se može i odgoditi, a postupak nije nimalo jednostavan. Vrlo su slične metode za oba slučaja, a hoće žena u tome uspjeti ovisi samo o prirodnom ritmu i razlozima zbog kojih to žena čini. Jedna od prirodnih metoda za odgađanje mjesečnice je prirodna progesteronska krema.

U prvoj polovici menstrualnog ciklusa porastu razine progesterona, nakon čega se do druge polovice snižavaju. Taj pad signalizira početak menstruacije. Ako žena koristi prirodnu progesteronsku kremu može održati povišenu razinu progesterona. Ta krema se treba početi koristiti za vrijeme ovulacije dva puta na dan kako bi dobila željene rezultate. Kada se pojavi menstruacija potrebno je kremu prestati koristiti.

Za odgađanje menstruacije ne bi se trebale jesti namirnice koje ubrzavaju menstruaciju, a to su đumbir, sezam, češnjak, papaja i paprika.

Odgađanje menstruacije

Masaža grudi

Masaža grudi pomaže u odgađanju mjesečnice tako da se kružnim pokretima prstiju masiraju grudi, a ako žena to učini 200 puta na dan, sigurno će odgoditi menstruaciju.

Intenzivan trening

Intenzivni treninzi će sigurno odgoditi mjesečnicu jer će tijelo dovesti do iscrpljenosti. Vježbe poput plivanja, bicikliranja, dizanja utega, gimnastike i vježbanja u teretani će odgoditi menstruaciju.

Ljekovito bilje

Ljekovito bilje poput rusomače će prirodno odgoditi menstruaciju, a osim što će odgoditi krvarenje ova ljekovita biljka će ga i smanjiti. Primjenjivati je treba s oprezom zbog mogućnosti interakcije s drugim lijekovima i mogućeg rizika. Prije korištenja se treba posavjetovati s liječnikom.

Želatina u prahu

Želatina u prahu će isto tako pomoći, a sve što trebate napraviti je želatinu uliti u zdjelu tople vode i dobivenu otopinu konzumirati tri puta na dan kako bi se odgodila menstruacija.

Ako žena nije u potpunosti zdrava nikako joj se ne preporučuje manipulirati menstrualnim ciklusom. Pod slabim zdravljem se misli na žene koje imaju problema s tlakom, koje puše i koje su starije od 35 godina. Prije svakog odgađanja menstrualnog ciklusa žena se treba posavjetovati s liječnikom.

Autor: A.Z., Foto: Jose AS Reyes/Shutterstock