Kupovina na veliko

kupovina na veliko

Kupovina na veliko može biti ekonomična, ali samo ako unutar stana ili kuće postoji dovoljno mjesta za pospremiti velike količine namirnica. Potrebno je pažljivo promatrati sve police ne bi li primijetili posebne ponude za određene proizvode. Uvijek treba rasporediti cijene pazeći na težinu.

Kupovina na veliko

Namjeravate li kupovati namirnice koje ne mogu dugo trajati, treba biti oprezan i ne stvarati veće zalihe hrane koju nećete moći tako brzo potrošiti, a koja bi se ubrzo mogla pokvariti.

Dobro je znati da namirnice kao što su žitarice i brašno te konzervirana hrana isto tako imaju rok trajanja, pa ne treba kupovati velike količine ako mislite da će stajati duže vrijeme na polici. Jednom kada se otvori konzervirani proizvod, on se mora potrošiti u što kraćem vremenskom roku.

Ponekad se isplati kupiti veća količina svježeg voća i povrća, ali treba biti svjestan kako su u pitanju namirnice koje ne mogu trajati. Nabavka veće količine voća i povrća isplatit će se u nekoliko situacija.

Odluka da kupite puno više svježeg voća nego što ste planirali može biti dobra ako ste odlučili napraviti domaći pekmez ili možda napraviti zimnicu od povrća. Ne treba zaboraviti da je zamrzavanje voća i povrća još jedan način kako da vam se isplati kupovina na veliko.

Ako želite kupiti više mesa nego što ste planirali, treba provjeriti može li se to meso zamrznuti i ne zaboraviti da se jednom odmrznuto meso više ne smije zamrzavati. Dobro je znati koji su savjeti za zamrzavanje hrane kako bi bili sigurni da ćete određene namirnice moći konzumirati nakon odmrzavanja.

Kako bi bili sigurni da ćete moći dugoročno uštedjeti prilikom kupnje veće količine hrane, potrebno je izdvojiti poveću količinu novca. Zbog toga treba dobro razmisliti je li trenutno pravo vrijeme za veće financijske izdatke.

Kako uštedjeti na hrani? Važno je znati da su pojedini proizvodi uvijek jeftiniji ako se kupuju na veliko. Prilikom odlaska u kupovinu da bi nabavili sve potrebne namirnice, uvijek je dobro sa sobom imati kalkulator. Tako će se moći brzo izračunati cijena proizvoda koji vas zanima te isplanirati ukupna svota koju mislite potrošiti.

Kada ste uspjeli kupiti sve što vam je potrebno, vrijeme je da se namirnice slože na pravilan način. Za to će vam biti potreban ormar koji mora biti hladan, suh i zatvoren. Na svim pakiranjima bilo da se radi o konzervama, vrećicama ili kutijama, treba jasno označiti rok trajanja. Sve namirnice na kojima bi uskoro mogao isteći rok trajanja trebale bi se nalaziti naprijed.

Autor: S.Š., Foto: micro10x/Shutterstock