Kako očistiti krvne žile

kako očistiti krvne žile

Kako bi imali dobar krvotok krvne žile trebaju biti bez masnih naslaga i spremne širiti se i sužavati kada je to potrebno. Zdrava prehrana kao i redovita tjelovježba dobar su put prema pronalaženju načina kako očistiti krvne žile.

U posljednje vrijeme sve je više bolesti srca, a razlog tome su nezdrave životne navike među kojima je i nedovoljna količina kretanja. Jedan od načina kako očistiti krvne žile je voditi računa da se dovoljno krećete, bilo da se radi o laganim šetnjama ili vježbama u teretani.

Unatoč tome što se preporučuje vježbanje treba izbjegavati određene aktivnosti pa tako i trčanje po prometnim mjestima. Iako kretanje koristi tijelu, jasno je da onečišćivači iz tvornica, ali i ispušni plinovi mogu poremetiti krvotok te oštetiti unutarnju oblogu arterija.

Kako bi očistili krvne žile potrebno je voditi računa i o određenim namirnicama. Koja je najbolja hrana za srce? Mnogi su se složili kako bi bilo dobro pojesti malo čokolade, a pokazalo se da jedna kocka čokolade nakon večere može sniziti krvni tlak te smanjiti mogućnost nastanka krvnih ugrušaka. To bi trebala biti tamna čokolada bez bilo kakvih dodataka.

Tamna čokolada bogata je kemijskim spojevima koji mogu pomoći zaustaviti oksidaciju lošeg kolesterola. Da bi bili sigurni da ste odabrali najbolju čokoladu, to mora biti proizvod u kojem se nalazi visok postotak kakaa.

Egzotično voće kao što je papaja smatra se odličnim izvorom vitamina C, jakog antioksidansa koji može poboljšati rad krvotoka i popraviti štetu nastalu zbog suženih arterija.

Voće koje ima dovoljnu količinu vitamina C trebali bi konzumirati sa žitnim pahuljicama, samo ili u voćnoj salati. Papaja nije jedina namirnica koja se treba naći na popisu zdravih namirnica. Ne treba zaboraviti na crvene paprike, naranče, ribiz, kelj i brokulu.

Nećete pogriješiti ni ako probate ekstrakt rajčice za koji se pretpostavlja da pomaže spriječiti nastanak opasnih ugrušaka. Proizvođači tvrde kako nema popratnih pojava, ali ako već primate određenu terapiju, potrebno je prije bilo kakve odluke savjetovati se s liječnikom.

Da ne bi imali problema s krvnim žilama možete pokušati i s biljnim pripravcima. Dovoljno je svaki dan u vodu nakapati 15 kapi tinkture ginka, zahvaljujući kojem će se spriječiti problemi s arterijama.

Pomoći će i češnjak bilo da se radi o češnjaku u kapsulama ili svježem obliku. Odlučite li se za svježi češnjak, bit će potrebno pojesti 900 mg , dok će inače biti potrebne najviše tri kapsule oko 300 mg.

Autor: S.Š., Foto: Pressmaster/Shutterstock