Smanjena razina estrogena

estrogen

Nakon četrdesete godine smo skloniji debljanju i to najviše u području trbuha. Vježbamo, pazimo na prehranu ali se kile gomilaju i nikako ih skinuti. Što je uzrok tome? Hormonalne promjene kroz koje tijelo prolazi. Istraživanja su pokazala da je za debljanje u četrdesetima često kriv estrogen.

I kod muškaraca i žena dolazi do poremećaja ravnoteže hormona u četrdesetima jer žene smanjuju lučenje progesterona pa se povećava razina estrogena u tijelu. Ono što nagomilava kilograme je hormon estrogen koji na sebe privlači masnoće. U tijelu egzistiraju tri spolna hormona a to su testosteroni, progesteron i estrogen.

Starenjem, njihova se ravnoteža narušava pa se već iza tridesete kod žena smanjuje razina progesterona i to 120 puta brže nego što se smanjuje izlučivanje estrogena. Progesteron pojačava rad jajnika, a obzirom da se starenjem smanjuje, rad estrogena dolazi više do izražaja, a to se odražava na našim kilogramima. Estrogen ima tendenciju nagomilane masti slagati oko abdomena.

Dok je tijelo u hormonalnoj ravnoteži, progesteron i estrogen rade skupa i u ženskom tijelu izazivaju menstrualne cikluse. U prvoj polovici menstrualnog ciklusa se diže estrogen, tijekom ovulacije je na vrhuncu, a nakon toga on pada, a razina progesterona se diže. Tijekom ovulacije se progesteron oslobađa iz napukle folikule jajašca. Ako se jajašce ne oplodi, neće doći do trudnoće i novi ciklus ponovo započinje.

Kada djevojka počne dobivati menstruaciju pa sve do trideset i pete godine života, ravnoteža progesterona i estrogena bi trebala biti uravnotežena. Kada je situacija ovako idealna tada estrogen razvija ženske spolne organe, grudi, održava menstrualni ciklus, i stimulira rast stanica.

Za to vrijeme, progesteron priprema maternicu za trudnoću, a oplođenu jajnu stanicu održava na životu, djeluje kao prirodni diuretik, umiruje tijelo i održava libido te omogućava redovito spavanje.

Velik broj bolesti također nastaje zbog veće prisutnosti estrogena kao što su rak dojke, ciste na jajnicima, fibroidi, PMS pa je dobro jesti namirnice poput ananasa, bobičastog voća, bijele riže, dinje, heljde, rajčice, kukuruza, kruške, smokve, prosa, mahuna i tikvica kako bi blokirali rast estrogena.

Autor: S.G., Foto: Bilderpool/Shutterstock