Prvi simptomi trudnoće

mucnine

Znate li koji su prvi simptomi trudnoće? Kada želite zatrudnjeti ne možete dočekati rezultat testa na trudnoću? Mnoge žene su nestrpljive čekati između ovulacije i menstruacije i žele što prije znati hoće li postati majke. Ako ste i vi u toj skupini, pažljivo osluškujte svoje tijelo i ono će vam možda dati odgovor.

Prvi simptomi trudnoće

Kako je svaka trudnoća različita, ponekad je teško predvidjeti znakove, ali unatoč tome važno je da pratite potencijalne promjene na svom tijelu. Postoji nekoliko znakova koji će vam ukazati da ste možda trudni, pa tako ne treba ignorirati:

  • umor
  • izostanak mjesečnice
  • pojačani vaginalni iscjedak
  • osjećaj mučnine i povraćanje
  • osjetljive dojke

Isto tako postoje simptomi koji su slični znakovima PMS-a kao što je mučnina, umor i bol u grudima. Dok će neke žene doživjeti promjene već nakon dva tjedna od trenutka začeća, kod drugih će se to dogoditi malo kasnije.

Jutarnje mučnine

Jedan od znakova koji ukazuje da bi žena mogla biti trudna je i gubitak apetita, a posebno ako je on povezan s jutarnjim mučninama. Mnogim ženama se dogodi da odjednom ne mogu jesti hranu bez koje prije nisu mogle.

Jutarnje mučnine se mogu javiti već drugi tjedan od početka trudnoće, ali kod većine žena one se pojavljuju najviše u periodu između četvrtog i šestog tjedna.

Ako ste jedna od onih koja se bori s ovom neugodnom pojavom, pomoći može ploča od žitarica koja će umiriti želudac. Uz sebe uvijek imajte bocu vode jer će voda spriječiti dehidraciju zbog povraćanja i pepermint koji isto tako može umiriti želudac.

Umor u trudnoći

Moguće je da će se na početku trudnoće osjećati umor i to će trajati sve do 12. tjedna. Pored umora mnoge su žene u toj fazi previše emocionalne. Osjetite li umor važno je da se odmarate tijekom dana koliko je to god moguće te ako ste na poslu da češće koristite pauze.

Bilo bi dobro vježbati barem 30 minuta svaki dan i pronaći način kako se opustiti te izbjeći stres. Doktori trudnicama savjetuju zdravu prehranu s puno proteina i željeza. Pritom ne treba zaboraviti na hranu bogatu željezom. Dogodi li se da osjećate težak umor i u drugom tromjesečju, vrijeme je da posjetite liječnika.

Povećana želja za hranom

Mnoge trudnice će na početku imati promjenu u apetitu i želju za određenim namirnicama. Za pojačan apetit odgovoran je progesteron, hormon trudnoće koji je isto tako zaslužan i za jačanje apetita prije mjesečnice.

Neke žene će postati osjetljivije što se tiče okusa i mirisa pa im neki napici koje obožavaju, mogu izazvati mučninu. Osjetilo okusa se može toliko promijeniti da vam najdraže jelo u tom trenutku postane najgore. Neke žene osjećaju i okus metala u ustima.

Iscjedak u trudnoći

Do promjena može doći i na području vagine te vulve. Radi se o promjeni boje koja može biti jedan od znakova. Vagina je ružičaste boje, ali kako trudnoća napreduje tako se mijenja u crvenu boju, zbog povećane količine krvi koja dospijeva u tkivo oko rodnice.

Nije boja jedino što se mijenja. Žene mogu imati i pojačani iscjedak, a sve dok nema promjene u mirisu i boji, ne postoji razlog za zabrinutost. U suprotnom treba otići doktoru.

Već u prvom tjednu trudnoće vjerojatno ćete češće mokriti. Ako inače ne morate po noći ići, tada bi vas moglo uhvatiti. Nakon oplodnje se maternica naglo poveća i pritišće mokraćni mjehur.

Može se dogoditi da vam urin bude tamniji i intenzivnijeg mirisa. To je alarm da morate piti više tekućine. No ako osjećate da vas pecka tijekom mokrenja, moguće je da ste pokupili gljivičnu infekciju.

Osjetljiva prsa

Bolna ili osjetljiva prsa mogu biti jedan od ranijih znakova, kada žena može osjetiti trnce u dojkama ili peckanje.

Nekim ženama će već u prvom tjednu trudnoće grudi biti napete i veće ili će im narasti bradavice i biti jako osjetljive, a boja tamnija nego inače. Vene bi se također mogle više vidjeti jer se grudi pripremaju za dojenje.

To se događa zbog povećanja dotoka krvi prema grudima. Ipak ako je u pitanju drugo stanje, osjetljivost grudi u većini slučajeva javit će se oko četvrtog tjedna.

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije u velikom broju slučajeva rezultat je drugog stanja. Ako je žena ipak trudna, uz izostanak će se pojaviti i drugi simptomi poput promjene raspoloženja, mučnine, čestih mokrenja i osjetljivijeg njuha.

Budući da spomenuti znakovi mogu biti ukazatelj i drugih stanja, najbolje je pet dana nakon kašnjenja kupiti test koji će pokazati kakvo je pravo stanje.

Kućni test na trudnoću

Sve u želji da što prije otkriju jesu li u drugom stanju, mnoge će žene posegnuti za kućnim testovima za trudnoću.  Bez obzira što postoje osjetljiviji testovi za početni stadij trudnoće, poznato je kako su kućni testovi problematični kada se želi otkriti drugo stanje u prva dva tjedna.

Za razliku od testova koje možete nabaviti u ljekarni, najpouzdanijim znakom moguće trudnoće je izostanak menstruacije, a pogotovo ako ste prije imali redovite cikluse.

Treba znati da iako kućni test pokaže negativan rezultat, to ne znači da niste trudni. Da bi bili sigurni najbolje je pokušati se ponovno testirati nakon tri dana. Ako je rezultat ipak pozitivan, trebate što prije posjetiti svog ginekologa.

Zbog velikih hormonalnih promjena trudnice može pratiti glavobolja i bolovi u leđima. Možete osjetiti da trebate dobiti menstruaciju jer imate iste grčeve. Ako su grčevi i bol jaki najbolje je da posjetite liječnika.

Neke žene doista mogu osjetiti najranije simptome trudnoće i to već tjedan dana nakon začeća, dok neke žene neće imati nikakve simptome ni tjednima nakon trudnoće. Ako sumnjate na trudnoću ili osjećate neke od simptoma, posjetite ginekologa.

Autor: S. G., Foto: Diego Cervo/Shutterstock