Mršavljenje u menopauzi

mršavljenje u menopauzi

Za vrijeme menopauze dolazi do smanjenja produkcije estrogena koji utječu na promjene u tjelesnoj težini. U tom životnom razdoblju žene često poprimaju oblik jabuke, a u isto vrijeme dolazi do usporavanja metabolizma i smanjenja mišićne mase. Otkrijte kako postići mršavljenje u menopauzi.

Dobrom prehranom mogu se ublažiti neki od simptoma i spriječiti naglo nakupljanje suvišnih kilograma koji se javljaju za vrijeme menopauze. To još jedan dokaz više kako je moguće mršavljenje u menopauzi.

Za vrijeme menopauze se preporučuje konzumirati raznolika hrana kako bi žena dobila sve hranjive tvari koje su joj potrebne i kako se ne bi nakupili suvišni kilogrami.

Važno je znati koja je hrana bogata kalcijem, zbog čega se preporučuje piti i jesti čak četiri mliječna proizvoda na dan. Osim u mliječnim proizvodima kalcij se može pronaći u mahunarkama, ribi s kostima i brokuli. Dnevni unos kalcija u organizam bi trebao biti 1 200 miligrama.

Isto tako se preporučuju veće količine željeza zbog kojih je potrebno jesti barem tri porcije hrane bogate željezom. Željezo se nalazi u peradi, jajima, orašastim plodovima, nemasnom crvenom mesu, ribi i lisnatom zelenom povrću.

Potrebno je i konzumirati dovoljno vlakana kojim su bogate namirnice kao što su cjelovite žitarice, riža, povrće, tjestenine i svježe voće. Na dan se savjetuje konzumirati 2 šalice povrća, a sol i šećer konzumirati u umjerenim količinama kako previše natrija ne bi dovelo do visokog krvnog tlaka.

Žene koje u menopauzu uđu s viškom kilograma moraju održavati zdravu tjelesnu težinu i smanjiti količinu unesene hrane te paziti na kaloričnost namirnica.

Obroci se ne smiju preskakati i potrebno je smanjiti namirnice s visokom razinom masnoća. Masti moraju osigurati 35% ukupnog dnevnog unosa, a zasićene masti se ne smiju konzumirati više od 7% na dan kako ne bi povećale rizik od bolesti srca i razinu kolesterola. Trans masne kiseline se nalaze u margarinu, biljnim uljima i pekarskim proizvodima.

Biljna hrana sadrži biljne estrogene, a to je primjerice soja koja ublažava simptome menopauze. Ako žena ima valunge preporučuje se izbjegavanje alkohola, začinjene hrane i kofeina.

Bazalni metabolizam se ulaskom u menopauzu i starenjem snižava zbog čega je organizmu potrebno manje hrane kako bi se održala ista tjelesna masa.

Zato treba jesti samo kada ste gladni i to onolika količina koja je dovoljna da se glad zadovolji. Potrebno je i održavati redovitu tjelesnu aktivnost koja će povećati mišićnu masu, energetsku potrošnju i bazalni metabolizam, a istovremeno će smanjiti apetit i udio masnog tkiva.

Autor: A.Z., Foto: stockyimages/Shutterstock