Esencijalne masne kiseline u hrani

koje masnoce su dobre za zene

Riječ masnoće brojne žene uopće ne izgovaraju, a mnoge ih uz velike napore potpuno izbjegavaju, ponajprije one koje paze na tjelesnu težinu. Međutim, kao što postoje korisni i štetni ugljikohidrati, tako postoje i štetne masne kiseline.

Tijelu korisne masne kiseline trebaju kako bi, između ostalog, osiguralo pravilan rad hormona te zdravlje srca i kože. Općenito govoreći, štetne su masne kiseline zasićene i nalaze se u crvenom mesu i rafiniranoj hrani. Korisne su masne kiseline nezasićene, a neke od njih ubrajamo i u esencijalne masne kiseline.

Zasićene masne kiseline otežavaju tijelu apsorpciju esencijalnih masnih kiselina. Što više zasićenih masnih kiselina žena pojede, to će biti viša razina estrogena u krvi, što znači da će vjerojatnost narušavanja hormonske ravnoteže biti veća.

Takve masne kiseline tijelo potiču na proizvodnju nezdravih prostaglandina koji uzrokuju bol i naticanje tijela. Tada žene pate od menstrualnih bolova, grčeva vezanih za endometriozu te širenja endometrijskog tkiva.

Kako u tijelo ne biste unosili zasićene masne kiseline, potpuno izbjegavajte crveno meso, a mliječne proizvode, maslac i kokosovo ulje jedite što je manje moguće. Umjesto hidrogeniziranog margarina umjereno rabite organski maslac.

Zdrava prehrana uključuje nezasićene masne kiseline koje mogu biti dvojake: mononezasićene i polinezasićene. Istraživanja su pokazala da mononezasićene masne kiseline, zvane omega-9 masne kiseline, smanjuju rizik od štetnog kolesterola u krvi i povećavaju razinu korisnog.

U polinezasićene masne kiseline, ubrajamo i dvije esencijalne masne kiseline: omega-6 i omega-3. Esencijalne masne kiseline tijelo ne može samo proizvesti, stoga ih moramo unijeti hranom.

Nažalost, prehrana na Zapadu često uključuje vrlo malo esencijalnih masnih kiselina pa pokušajte svaki dan jesti hranu bogatu njima. Dobri su izvori takvih kiselina lisnato zeleno povrće kelj, kupus, i slično, orašasti plodovi, sjemenke, laneno i konopljino ulje te masna riba (losos, haringa, sardina i skuša).

Pri kuhanju uvijek rabite maslinovo ulje jer je ono monozasićeno i mogućnost je stvaranja slobodnih radikala manja. Počne li se se za kuhanja ulje dimiti, to je jasan znak da ga oštećujete.

Smanjite temperaturu kuhanja. Kad ulje jednom iskoristite, bacite ga. I ne pomišljajte na ponovno kuhanje u istom ulju. Prženje i nije poželjan način pripreme hrane. Najsigurniji su načini kuhanje na pari i pečenje.

Autor: S.G., Foto: Africa Studio/Shutterstock