Hrana bogata željezom

hrana bogata željezom

U posljednje vrijeme često ste umorni, blijedi i imate problema s glavoboljama? Moguće je više razloga zašto se tako osjećate, a među njima je i nedostatak željeza zbog čega dolazi do anemije. Važno je znati koja je hrana bogata željezom, važnim i neophodnim mineralom potrebnim za bolje zdravlje organizma.

Anemija predstavlja krvni poremećaj do kojeg može doći iz više razloga. Ako se radi o nedovoljnom unosu željeza preko prehrane, to se lako može riješiti za razliku od uzroka koji mogu biti opasni po život i traže liječenje.

Željezo je mineral koji se nalazi u brojnim namirnicama, a upravo bi on baš kao i drugi minerali te vitamini trebao činiti dio svakodnevne prehrane. Nije važan samo kod odraslih nego i kod djece budući da pomaže prilikom rane faze razvoja i jačanja imuniteta.

Od svih namirnica crveno meso se nalazi na prvom mjestu kada je u pitanju količina željeza jer dolazi u obliku u kojem se može više iskoristiti za razliku od biljnih izvora gdje ga isto tako ima. Crveno meso je dobro zbog proteina koje sadrži, a koji se lako mogu probaviti.

Postoje razne namirnice u kojima ima dovoljno željeza i s kojima možete izbjeći anemiju ili barem ubrzati liječenje. Možete ga pronaći u jetrici, žitaricama, ribi, sjemenkama, žitaricama, mahunarkama, zelenom lisnatom povrću, voću, školjkama.

Željeza ima najviše u nemasnom crvenom mesu i iznutricama. Ne treba zaboraviti na chia sjemenke, sezam i bučine sjemenke. Na vašem bi se popisu trebale naći prokulice, kelj, kupus, mahunarke, grašak, grah, kvinoja, srdele, jaja.

Željezo ima višestruku ulogu u organizmu čovjeka, pomaže prenijeti kisik te ga spremiti u mišiće. U organizmu ga nema puno i kada se ukaže potreba slijedi konzumacija iz tih malih zaliha.

Nutricionisti savjetuju konzumaciju crvenog mesa dvaput tjedno jer kada dođe do potrošnje zaliha željeza u organizmu, njih je potrebno što prije nadoknaditi bez odlaganja i čekanja kako se ne bi zakompliciralo zdravstveno stanje.

Odaberite namirnice koje volite najviše jesti i od njih napravite razna ukusna jela, a s kojima ćete organizmu pružiti dovoljnu količinu željeza i tako izbjeći anemiju i druge tegobe kao što su razdražljivost, otežana koncentracija i mučnine.

Autor: S.Š., Foto: Lecic/Shutterstock