L-karnitin pretvara masnoću u energiju

vježbanje na spravama
Vježbanje na spravama, Foto: Maridav/Shutterstock

Ako ste u bilo kojem trenu života čvrsto odlučili da ste baš od toga ponedjeljka uzorni član neke dvorane, da bi trebalo doći do apokalipse da od sada pa nadalje propustite ijedan trening i potpuno ozbiljno ste objavili rat masnim naslagama, tada ste vjerojatno već sljedećeg dana počeli tražiti načine na koje možete ubrzati sagorijevanje ovih jastučića koje ste uzgojili.

U priču vjerojatno upada i čudesni i tajanstveni L-karnitin. Što je on i koja je njegova uloga? Kako vam može pomoći u dostizanju vašeg cilja i može li uopće? Dakle, L-karnitin je aminokiselina, sastavna građevna jedinica proteina, koja posjeduje jednu zanimljivu osobinu.

Ona prenosi masnoću do mitohondrija u kojima se masne kiseline pretvaraju u energiju. Poput bacanja ugljena u peć lokomotiv gdje L-karnitin igra ulogu lopatice.

Ova funkcija daje mu dvije pozitivne osobine. Jedna je da povećava izdržljivost a druga da ubrzano gubite masnoću i brže dolazite u željenu formu. No on nema samo funkciju poboljšanja estetskog stanja tijela već istodobno potiče izgaranje masnoća i poboljšava rad krvožilnog sustava.

Ujedno se smanjuje količin triglicerida i štetnog kolesterola u krvi i poboljšava se cirkulacija u mozgu. Na neki način djeluje poput ginka. Poboljšana cirkulacija u mozgu znači bolje pamćenje i ujedno dokazano usporava tijek bolesti poput Alzheimera.

Jednako tako koristi se kako bi liječio neke poremećaje mišića uzrokovane bolestima poput AIDS-a, može pomoći sa slabom pokretljivošću spermija i također usporiti napredovanje degenerativnih moždanih bolesti poput Rhettova sindroma.

Ako osjećate simptome kroničnog umora iz bilo kojeg razloga, vjetrojatno ćete imati koristi od uzimanja L-karnitina koji će vaše tijelo natjerati da proizvodi više energije.

Zanimljivo je da postoji jedna klauzuka koju ne biste smijeli zaboraviti. L-karnitin nije trajno rješenje i magični štapić. Ako ga popijete (npr. u kapsulama ili razrijeđenog u vodi) a ne radite ništa, nećete dobiti taj energetski šiljak i spaliti masne naslage. Dakle L-karnitin radi samo ako radite i vi.

 Autor: L.K. Foto: Maridav/Shutterstock