Crna elegancija

crna haljina
Crna haljina, Foto: Matusciac Alexandru/Shutterstock

Nije nimalo jednostavno u svakoj prilici i trenutku izgledati elegantno. To je vrlo teško izvesti, ali uz odabir pravilne i određene odjeće nije nemoguće. Crna boja uvijek prolazi i pristaje u kombinaciji sa svim ostalim bojama.

Crna je svake godine in, vole je nositi mlađi i stariji, bez obzira na spol. Savršena je jer nije upadljiva, ne privlači pozornost, ali se odlično može kombinirati sa jarkim, upečatljivim detaljima. Remenje jarkih boja, zlatni nakit ili šarene torbe savršeno će se uklopiti u cijeli styling.

Ova je boja oduvijek označavala mističnost, tajanstvenost i dobar ukus. Najbolji je odabir za poslovne žene, žene od kojih se zahtijeva kodeks oblačenja na razini ozbiljnosti. Dolaze nam ljetni dani što znači da će nam od tamnije boje biti samo još više vruće, pa preporučamo odabir ove odjeće isključivo za večernje šetnje i noćne izlaske.

Mala crna haljina neizostavan je modni dodatak u ormaru svake žene. Ženstvena je i jednostavna, a dolazi u raznim modelima zbog čega ih možemo imati po nekoliko. Nosi se tijekom cijelog dana, gotovo u svim uvjetima osim sportskih aktivnosti. Ovu vrstu haljine nazivamo još koktel ili večenjom haljinom.

Proslavila ju je poznata modna kreatorica Coco Chanel, 1926. plasirajući je na tržište svjetske mode. Od tada gotovo da ne postoji žena koja ne posjeduje barem jednu malu crnu haljinu.

Crna boja odjeće učinkovito pomaže kod vizualnog rješavanja viška kilograma. Čini nas znatno vitkijima zbog čega ćemo se odmah osjećati mršavije i ljepše. Kad se osjećamo ljepše, boljeg smo raspoloženja.

Međutim, osim što vizualno skida kilograme, istraživanja su pokazala da dodaje godine. Razlog tome je taj što izgledamo mnogo ozbiljnije. Crna boja naglašava naše podočnjake, stvara nam sjene oko očiju, a smatra se da pojačava bore.

Crna boja je postojana i odjeća se može nositi dugo, ukoliko se pravilno pere i suši. Preporučamo je prati na najmanjoj temperaturi i korištenjem posebnih preparata za crno rublje. Nipošto se ne smije sušiti na suncu kako ne bi izblijedila.

Autor: D.Š. Foto: Matusciac Alexandru/Shutterstock