Što jesti nakon prestanka pušenja

prestanak pušenja

Glavni alkaloid duhana je nikotin koji je bezbojna uljasta tekućina te spada u jedan od najjačih biljnih otrova. Nikotin djeluje na periferni i središnji živčani sustav, a smrtonosna doza je 50 mg. U duhanu se najčešće nalazi 3%, a predstavlja glavni spoj koji utječe na težinu. Odlučite li se na prestanak pušenja otkrijte što bi trebali jesti.

Odvikavanje od pušenja

Želite prestati pušiti? Da bi se što prije odviknuli od loše navike važno je imati motivaciju, koja će pomoći u najtežim trenucima. Prije nego krenete s odvikavanjem potrebno je poduzeti sljedeće korake:

  • Postavite datum – odredite vama važan datum kada ćete prestati i da se barem na početku udaljite od najvećeg izvora stresa radi kojeg ste svaki put poželjeli zapaliti.
  • Razmisliti o razlozima zašto treba prestati – svako jutro kad se probudite ili prije spavanja razmislite o razlozima. Bilo bi najbolje da oni nisu zdravstvene prirode, nego da se više koncentrirate npr na to koliko ćete novca uštedjeti.
  • Zadržati pozitivnu energiju – treba uvijek razmišljati o svemu lijepom što vas čeka nakon što se uspijete odviknuti.

Prehrana nakon prestanka pušenja

Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobiva suprotan efekt. U prosjeku pušači imaju manje kilograma od nepušača, a utjecaj nikotina na metabolizam je kompleksan. Pretpostavka je da nikotin pojačava utjecaj leptina i grelina što rezultira smanjenim apetitom.

Leptin je polipeptid koje se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je pohranjena u masnom tkivu, a razine cirkulirajućeg leptina prate kalorijski unos i direktno su proporcionalne količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji stimulira apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu, on se zajedno sa receptorom nalazi u cijelom tijelu i na taj način utječe na mnoge tjelesne funkcije.

Djelovanje grelina supresira nikotin i pojačava djelovanje leptina što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utječe na simpatički živčani sustav što za rezultat daje povećane razine adrenalina i ubrzavanje metabolizma.

Prestankom pušenja se povećava apetit i oporavljaju se okusni pupoljci na jeziku zbog čega osoba koja je prestala pušiti bolje osjeća okus hrane. Postoji nekoliko trikova kako bi se održala kilaža i nakon prestanka pušenja.

Kod mnogih pušača se javlja strah da će kad se jednom odviknu od loše navike nakupiti kilograme. Poznato je da nikotin pomaže kod trošenja kalorija i kad ga više ne unosite u organizam kalorije će ostati jer neće biti ničega što bi moglo ubrzati njihovo trošenje. Do toga obično dolazi dva mjeseca nakon prestanka ovisnosti, a najviše zbog toga što bivši pušači postanu nervozni te pomoću hrane žele nadoknaditi prazninu.

Ako ste odlučili živjeti zdravo i riješiti se nezdravih navika kao što je pušenje, bilo bi dobro da krenete jesti redovito. Doručak bi tako trebao biti obilan, za ručak bi mogli pojesti kombinaciju povrća i mesa, a večera bi trebala biti siromašnija.

Neki se odlučuju na zapisivanje svakog zalogaja hrane koji su pojeli. Zahvaljujući ovoj metodi moguće je provjeriti što ste sve unijeli u organizam te s čim ste pretjerali. Prestanite kupovati grickalice i slatkiše kako se ne bi doveli u iskušenje da pojedete nezdrave namirnice.

Budući da je važno imati nekoliko međuobroka i umjesto da u to vrijeme jedete čips ili nešto slično, uvedite naviku grickanja jabuka ili povrća obogaćenog antioksidansima.

Jeste li znali da samo jedna čaša vode prije obroka može utjecati na količinu unosa hrane u organizam? Ispijanje vode može otpustiti dopamin ili hormon sreće i ako se morate ustati kako bi otišli po čašu vode, to će pozitivno djelovati na napetost. Prošećite i omogućite svom tijelu bolju cirkulaciju, a nakon čega ćete se lakše usredotočiti na posao umjesto da razmišljate o cigaretama.

Potrebno je vježbati jer će trening pomoći u održavanju tjelesne kilaže, a dokle god će osoba trenirati neće imati potrebu za cigaretom. Treba izbaciti sve slatkiše iz kuće.

Savjetuje se konzumirati niskokalorične grickalice poput štapića celera, jabuka, sirove mrkve, svježih krastavaca i drugog voća. Tijekom dana je potrebno rasporediti obroke koji moraju biti umjereni i za svaki obrok je potrebno dati si vremena. Nikako se ne smije prejedati, a u danu je potrebno imati 3 glavna i 2 međuobroka.

U organizam je potrebno unositi puno povrća oko 4 porcije na dan jer će upravo povrće organizmu pružiti potrebna vlakna uz koja će se osjetiti sitost s minimalno kalorija. Ručak neka bude od povrtne juhe, pečenog povrća i salatu uz ribu ili meso, a za večeru neka bude salata kako bi se izbjeglo prejedanje. Zelenim povrćem će se unijeti potreban magnezij koji je odličan za koncentraciju.

Voće se osim kao grickalice treba konzumirati i kao međuobrok, a može se kombinirati sa žitaricama ili jogurtom. Citrusno voće će nadoknaditi vitamin C kojeg cigarete itekako uništavaju.

Nakon što ste donijeli odluku o tome da se zauvijek udaljite od cigareta nastavite dalje u dobrom smjeru i obogatite svoj jelovnik samo najboljim namirnicama.

Autor: A.Z., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock