Planinska arnika

planinska arnika

Arnika planinska ili latinski Arnica montana Asteraceae raste na brdovitim predjelima u ljetnim mjesecima. Najčešće se spominje njeno djelovanje kod simptoma vezanog za krv. U sebi sadrži protuupalna svojstva, antiseptička svojstva i svojstva za ublažavanje bolova u mišićima.

Arnika se upotrebljava u vanjskoj primjeni kao oblog, u obliku krema i želatina, kod uganuća, oteklina, podljeva krvi, ili kod uboda kukaca. U razblaženom sastavu s maslinovim uljem koristi ju se za utrljavanje u kožu kod osoba koje su vezane za krevet, što znači protiv rana (dekubitus), primjenjuje ju se također za upalu uha, dovoljno je par kapi ukapati u uho, začepiti vatom oko dvije-tri minute i postupak ponavljati nekoliko puta na dan.

Druga značajna upotreba planinske arnike koristi se u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija. Pošto joj prijeti izumiranje, zabranjeno je brati planinsku arniku, ali se zato u farmaceutske svrhe uzgaja livadska arnika (Arnica chamissonis).

Neki sastojci arnike mogu izazvati alergije na koži pa se preporučuje prije same upotrebe napraviti test, odnosno na djeliću kože staviti oblog ili kremu, te ako dolazi do crvenila kože, nikako je ne treba upotrebljavati. Ako koža nije imala reakciju, možete nastaviti s korištenjem iste.

Pripravak se nikako ne smije upotrebljavati blizu očiju i usta, kao niti na otvorenim ranama, a ako se i dogodi da se nehotice zbog neznanja stavi krema na ranu, odmah je treba isprati destiliranom vodom. Arniku nikako ne treba primjenjivati kod djece koja su mlađa od tri godine.

Oblog od arnike

Jednu šaku cvijeta od arnike prelijte s 2 decilitra kipuće vode i pustite da odstoji 15-20 minuta poklopljeno. Procijedite i koristiti kao oblog.

Tinktura od arnike

Korijen arnike naribajte i stavite u staklenku u koju smo dodali 96 postotni čisti alkohol. Mogu biti pomiješani i cvjetovi.

Sve zajedno pustiti da stoji na toplom mjestu oko šest tjedana, te se nakon toga sve procijedi i spremi u tamne bočice i koristi u jako malim količinama.

Opće je poznato da se tinktura arnike koristi i u veterini za čišćenje rana ili kod rana koje ne zacjeljuju i to u razrijeđenom omjeru, a oblozi se primjenjuju kod upale zglobova.

Autor: J.N., Foto: Walter Siegmund/Wikimedia