Zašto je kretanje važno

zasto je vazno kretanje

Smršaviti na idealnu težinu nije dovoljno da se čovjek osjeća i izgleda dobro. Mršavljenje je dugotrajan proces, a bit će i još dulji ako se tijekom mršavljenja nećete kretati.
Kretanje je život – život je kretanje.

Ovo pravilo vrijedi za sve: od elementarnog pokreta stanica sve do kretanja svemirskih tijela, a kod živih tijela vrijedi dvostruko. Kako bismo očuvali funkcije naših najvažnijih organa, važan je tok energije, što bi u idealnom slučaju značilo uravnotežen omjer unosa i izdataka.

U dalekoj prošlosti to nije bio nikakav problem: ljudi su se neprestano kretali jer je njihova jedina zadaća bila osiguravanje hrane, a morali su i paziti da sami ne postanu nečija lovina. Kretali su se i naši prapreci prije nekoliko desetaka godina. Većina ih se bavila poljoprivredom te su u svakom godišnjem dobu obavljali različite, većinom fizički zahtjevne poslove. Izdržljivost, snaga i brzina na kojem se temelji moderan fitness bile su dijelom svakodnevnog života.

Vremenom se način života uvelike promijenio, a izumi moderne civilizacije omogućili su da prirodno kretanje smanjimo na minimum. Od osamdesetih godina ova pojava ima stručan naziv – hipokineza.

U ekstremnim se uvjetima naše današnje kretanje događa u prostoru između kreveta, prometnog sredstva, tipkovnice računala i sjedenja ispred televizora. Naše se tijelo, za razliku od nas, s takvim načinom života nije brzo i lako pomirilo. Kako se radi o vrlo štedljivom sustavu, tijelo svu neiskorištenu energiju sprema u obliku masti – ostatak iz vremena kad su zalihe masti predstavljale zalihe energije za razdoblja nedostatka hrane.

Posljedice nedostatka kretanja ne očituju se samo prekomjernom težinom. One su daleko ozbiljnije. Aktivna mišićna masa u pasivnom načinu života bez dovoljno kretanja atrofira i postupno se mijenja na pasivnu masu u kojoj prevladavaju masti. Ta je masa laganija, ne troši nikakvu energiju te postaje opasno opterećenje vlastitom organizmu. Tijekom svakih 10 godina na taj se način otprilike 5 kg mišićne mase pretvara u masti.

Rezultat tog procesa nije samo estetski problem. Njegove su zdravstvene posljedice dalekosežnije – usporava se metabolizam, s pretilošću su povezane mnoge civilizacijske bolesti počevši od visokog krvnog tlaka pa sve do kardiovaskularnih bolesti i raka. Zato je važno da svoju aktivnu mišićnu masu održavate kretanjem kako bi imala ispravan tonus i kako bi mišići dobro radili. Naime, mišići su također mehanički strojevi koji pomažu u izlučivanju štetnih tvari iz organizma.

Autor: S.G., Foto: Daxiao Productions/Shutterstock