Svadbene torte

svadbena torta

Svadbena torta je tradicionalni kolač koji se poslužuje gostima na vjenčanjima ili kao što je slučaj u Engleskoj, nakon vjenčanja na doručku. U modernoj zapadnoj kulturi, to je obično velika, višeslojna torta s puno katova, jako ukrašenim glazurama obično od marcipana.

Svadbena torta je zapravo tradicija koja je započela još u Rimskom carstvu. U to vrijeme, torta je bila samo kruh koji je mladoženja morao razbiti iznad glave kao simbol dominacije u braku. Zanimljivo. Boja je uglavnom bijela, zato što se polazi od toga da simbolizira čistoću.

Prvi zajednički zadatak mladenaca je da zajedno izrežu tortu, jer taj čin simbolizira njihov prvi zajednički zadatak. Gesta gdje se međusobno hrane, drugi je simbol koji treba prikazati njihovu međusobnu predanost.  Jedan od najranijih oblika svadbene torte je francuska Croquembouche. Ideju za recept je kuhar dobio tako da je obilazio mjesta u tada srednjovjekovnoj Engleskoj.

Danas možemo naići na razne tipove torti, počevši sa dizajnom, bojama, okusima, pa i cijenama. Kad je u pitanju svadbena torta, postoji mnogo ideja. Počinjemo sa ukrasima na vrhu torte toppers, zatim glazurama te prirodnim ili umjetnim cvijećem.

S tortama za vjenčanja možete napraviti sve što vam padne na pamet. Ako vam nedostaje ideja, najbolje je posjetiti neke od internet stranica ili ako ste više ljubitelj tradicionalnijeg,  kupiti časopis i dati se na posao.

Danas se možete odlučiti za havajsku tradicionalnu tortu, meksičku tortu itd. Ovisi naravno o tome je li u pitanju internacionalna svadba ili su vam jednostavno dosadili naši tradicionalni recepti. Za tortu postoje ukrasi napravljeni od kristala, standardne figurice s mladenkom i mladoženjom, neki lijepi cvijet koji ima simboliku i sl.

Vodite računa da je torta složena tako da vam olakša kad krenete s tradicionalnim obredima, npr. rezanje, da nema previše tila ili da se ne proteže baš po cijeloj torti pa da umjesto u tortu zarežete u materijal i prevrnete svoju prekrasnu tortu na pod. Znači, treba voditi računa i o tome kako se ne bi dogodile nepredviđene situacije.

Foto: Castka/Shutterstock