Vježbanje za vrijeme menstruacije

trčanje

Koliko god se djevojke nekada izgovarale na menstruaciju za vrijeme sata tjelesnog odgoja, dokazano je da menstruacija ne utječe na vježbanje. Stoga ako ste sada odrasli i niste ona djevojka koja ide u školu, prestanite se izgovarati i prihvatite se vježbanja jer ni bolovi, ni nadutost, ni mrzovolja, nemaju nikakav učinak na vježbanje.

Kao što smo već nabrojali, menstruacija uzrokuje nadutost, bolove u donjem dijelu trbuha, mrzovolju i pospanost, pa vam svi ti simptomi baš nikako i ne idu u prilog s vježbanjem, no ukoliko se oduprete i krenete vježbati bez obzira na sve navedene simptome, biti će vam puno bolje i povratit ćete izgubljenu energiju.

Trčanje je najbolji lijek za uklanjanje bolova iz trbuha, kao i nadutosti, koliko god vam to zvučalo nevjerojatno! Sve što trebate je krenuti na kratko trčanje i biti ustrajni u tome, a vrlo brzo ćete osjetiti i rezultate.

Za vrijeme trčanja krv lakše dolazi do bubrega, zbog čega bubrezi sve bolje i bolje funkcioniraju. Na samom kraju trebali bi osjetiti nagon za mokrenjem, što je jako dobar znak jer znači da su vam bubrezi profunkcionirali. Pokretanjem bubrega ćete iz tijela izbaciti višak tekućine zbog koje ste napuhnuti.

Tempo bi bio najbolji, onaj svakodnevni i uobičajeni. Za vrijeme menstruacije, ne bi trebali ništa mijenjati, nego trčati istim intenzitetom i istom rutom kao što to radite svakog dana, ali ukoliko vam se čini prenaporno, smanjite tempo ili prepolovite zadanu rutu, kako bi si malo olakšali. Bolje je smanjiti tempo, nego uopće ne otići na trčanje.

Naravno svi ovi savjeti odnose se na žene koje svakodnevno trče pa ukoliko do sada niste trčali svaki dan, ne započinjite s trčanjem za vrijeme menstruacije. Ali obvezno počnite sa svakodnevnim trčanjem čim završi menstruacija, i prilikom dobivanja sljedeće nemojte stati sa svakodnevnom rutinom. Trčanje je jedna od najboljih vježbi za vaše tijelo, kako iznutra, tako i izvana, zato si ga nemojte uskraćivati.

Autor: A.Z., Foto: Mikael Damkier/Shutterstock