Vitamin B12, kobalamin

Jaja, vitamin B12, Foto: iwka/Shutterstock

Ovaj vitamin obuhvaća najveću grupu unutar skupine B kompleksa. Svi vitamini ove grupe sadrže kobalt, pa se nazivaju i kobalaminima. Kobalt se nalazi u jezgri, vezan za četiri atoma dušika. Ovisno o skupini koja se veže na kobalt razlikujemo mnoge derivate ovog vitamina (hidroksikobalamin, metilkobalamin, cijanokobalamin…).

Cijanokobalamin je od svih oblika najstabilniji i najčešće se primjenjuje kao vitaminski dodatak prehrani. Slično ostalim vitaminima B kompleksa, ovaj ima slučnu ulogu u pretvaranju bjelančevina, masti i ugljikohidrata u energiju, te pomaže u sintezi crvenih krvnih stanica.

Rezervne količine vitamina B12 skladište se u jetri, a tamo mogu stajati i do dvije godine. Potrebno mu je puno dulje vrijeme da se apsorbira u organizmu, dok se višak izlučuje mokraćom.

Nedostatak vitamina B12 pojavljuje se rijetko, no prisutan je kod alkoholičara, trudnica i vegetarijanaca. Vegetarijanci mogu patiti od nedostatka jer se vitamin B12 ne nalazi u biljkama, već samo u proizvodima životinjskog podrijetla poput iznutrica, ribe ili jaja. Iako je prisutan samo u ovim namirnicama, iz njih se teško apsorbira.

Uz kritičnu skupinu, osobe koje imaju manjak vitamina B12 imaju slabiju mogućnost u apsorpciji vitamina. Taj se problem pojavljuje puno prije ikakvih simptoma. U ovu skupinu spadaju starije osobe i oni koji boluju od neke bolesti želuca.

Vitamin B12 je slabo toksičan ako se konzumira u velikim količinama i ne predstavlja opasnost odraslim osobama. Osobe koje ga trebaju izbjegavati su one koje pate od nekog oblika alergije na kobalt ili njegove spojeve.

Simptomi koji ukazuju na manjak su umor, natečenost jezika, sklonost krvarenju, bljedoća, bolovi u trbuhu i ukočenost ruku i nogu. Uzrokuje se perniciozna anemija koju treba odmah liječiti, ukoliko ne dolazi do trajnih oštećenja živaca, u nekim slučajevima i do smrti.

Autor: M.T., Foto: iwka/Shutterstock