Hrana koja štiti od dijabetesa

hrana koja štiti od dijabetesa

Postoji hrana koja štiti od dijabetesa i tako smanjuje šanse da obolite od šećerne bolesti. Pravilan odabir namirnica je važan faktor kod boljeg zdravlja svakog pojedinca i koliko određene namirnice mogu pomoći isto tako neke od njih mogu pogoršati zdravstveno stanje.

U posljednje je vrijeme zabilježen porast oboljelih od dijabetesa, a tome se pridaje moderan način života i prehrana koja u sebi ne sadrži dovoljno vitamina i minerala, nego se umjesto nje konzumiraju namirnice bez velike hranjive vrijednosti.

Važno je usmjeriti jelovnik na onu hranu koja u sebi ima dovoljno hranjivih sastojaka te s najmanjom stopom rizika za povećanje šećera u krvi. Među namirnicama koje štite od dijabetesa svoje mjesto pronašla je i blitva. Radi se o povrću koje u sebi sadrži veliku količinu antioksidansa, vitamina B, vlakana i malo kalorija.

Hrana koja štiti od dijabetesa podrazumijeva i namirnice kao što su ribe obogaćene omega 3 masnim kiselinama koje pomažu spriječiti upalne procese u tijelu i tako smanjiti razinu šećera. To su skuša, losos, sardina i tuna.

Kako bi sačuvali svoje zdravlje i poboljšali kvalitetu življenja te ne razmišljali previše o riziku od dobivanja dijabetesa, bilo bi dobro kada bi u vašoj prehrani bilo puno proizvoda od integralnog brašna baš kao što je smeđa riža. U sebi sadrži B vitamin i potrebna vlakna.

Voće je nezaobilazan dio zdrave i uravnotežene prehrane, a gdje jabuke drže visoko mjesto. Pored C vitamina one u sebi imaju dovoljnu količinu vlakana koji su važni za kontroliranje razine šećera u krvi. Postoji nekoliko sorti jabuka, a na vama je da odaberete slatke ili kiselkaste.

Mahune su još jedna korisna namirnica s kojom ne možete pogriješiti. Pored toga što će pomoći smanjiti razinu šećera u krvi, one ujedno sadrže dovoljno vlakana da vas čine sitima duže vrijeme i tako spriječe prejedanje te debljanje.

Na popisu hrane koja štiti od dijabetesa svoje mjesto su pronašle maline i đumbir. Jasno je kako je izbor velik i kako si svatko može pronaći omiljenu namirnicu koja će činiti dio svakodnevne prehrane. Postoje razna ukusna jela koje možete spremiti od spomenutih namirnica, pa zašto ne bi ujedno uživali u vrhunskom okusu hrane koja čuva zdravlje.

Autor: S.Š., Foto: Yellowj/Shutterstock