Vitamin B5, pantotenska kiselina

Tablete vitamina B, Foto: Marie C Fields/Shutterstock

Pantotenska kiselina, vitamin B5, spada skupini B-kompleksa i topljiv je u vodi. Ime pantotenska kiselina (“posvuda”) dolazi iz grčkoj jezika i označava raširenost ovog vitamina. Kao i kod ostalih vitamina B-kompleksa, B5 je zadužen za stvaranje energije, crvenih krvnih stanica, žuči, protutijela i prijenos živčanih impulsa.

Vitamin B5 izrazito je nestabilan, stoga ga se danas dobiva samo sintetskim putem. Kiselina je uljasta i žute boje, zbog topivosti u vodi, ljudsko tijelo ga ne može zadržati.

Može ga se pronaći u raznim multivitaminima, u obliku tableta, kapsula i gelova. Preporučena doza za osobe starije od 19 godina je 5mg dnevno, mlađim osobama se preporuča 3-4 mg dnevno.

Nalazimo ga u velikim količinama u iznutricama, pivskom kvascu, puretini, lososu, kukuruzu, grašku, leći, orasima i jajima. Za vrijeme procesuiranja hrane vitamin B5 se uništava. U specijaliziranim trgovinama ga se može naći i u kombinaciji sa kalcijem.

Ponekad prekomjerno uzimanje vitamina B5 može izazvati nuspojave. Svakako se posavjetujte sa liječnikom prije početka uzimanja ovog vitamina. Bitno je napomenuti kako konzumacija bilo kojeg vitamina B kompleksa kroz dulje vrijeme, može uzrokovati neravnotežu među ostalim vitaminima. Preporuča se konzumiranje svih vitamina zajedno.

Višak pantotenske kiseline može uzrokovati proljev, dok potpun nedostatak nije zabilježen među ljudima. Postoje iznimni slučajevi nedostatka ukoliko se osoba izgladnjuje. Manifestira se povraćanjem, bolom u trbuhu, nesanicom, depresijom i infekcijom dišnih puteva.

Ukoliko konzumirate antibiotike, tetracikline ili lijekove za Alzheimerovu bolest prije uzimanja ovog vitamina se posavjetujte s liječnikom.

Autor: M.T., Foto: Marie C Fields/Shutterstock