Raznovrsna prehrana u svakodnevnom životu

zdrava hrana
Zdrava hrana, Foto: Robyn Mackenzie/Shutterstock

Izborom uravnotežene niskokalorijske prehrane s više manjih obroka (3 glavna + 2 manja) osiguravamo svom tijelu jedan od temeljnih uvjeta očuvanja zdravlja, a time i prevencije bolesti. Većina bolesti današnjice uglavnom se odnosi upravo na način i stil življenja/prehrane. Na taj režim mi kao pojedinci imamo najveći utjecaj.

Rezultat pravilnog izbora niskokalorične prehrane nije samo optimalna tjelesna masa nego i fizičko, mentalno, psihičko zdravlje i brojna umna funkcija mozga. Ako ne obratimo pozornost na kvalitetu i učestalnost naše prehrane, izostavimo donošenje odluke o tome, ona će nam u konačnici biti neprogramirana i vrlo će brzo postati neorganizirana. Kao posljedica toga, dobit ćemo prekomjerne te neželjene kilograme, koji u kratkom roku dovode do debljine i pretilosti.

Trebamo osvijestiti potrebu o promišljanju ovako važne odluke u životu, koja utječe na cjelokupno zdravlje i naš život u globalu.

Na samom početku trebate se upitati koja je zapravo uloga hrane u vašem životu. Jedete li kad ste tužni, nervozni, zabrinuti ili razočarani? Najviše se kilograma nakupi upravo kada jedemo zbog lošeg raspoloženja. Stres je najčešći krivac pojave neželjenih kilograma.

Hrana postoji samo da bi vam davala energiju, mgućnost da bez ikakvih problema obavljate svakodnevne aktivnosti. Nikako ne bi smjela biti “ispušni ventil” kada se osjećate krajnje loše.

Kod prehrane je najvažnije da jedemo što više voća i povrća, a izbjegavamo ugljikohidrate i industrijski prerađenu hranu. Takva hrana, naime sadrži štetne tvari koje uzrokuju nastanak masnih naslaga, celulita i najveći su razlog našem debljanju. Danas možete naći mnoge kvalitetne programe koji vam uvelike mogu pomoći kod odabira novog režima prehrane.

Najvažnije jest da ste dovoljno uporni i željni da taj program zatim provedete do kraja. Zdrave namirnice trebale bi postati način života, a ne samo rješenje kod rješavanja suvišnih kilograma.

D.Š. Foto: Sergios/Shutterstock