Volani na rukavima

volani na rukavima
Volani na rukavima, Foto: conrado/Shutterstock

Sjećate li se kostimografije za film Zoro u kojem Catherine Zeta Johnes nosi pekrasnu haljinu s rukavima prepunim nabora. Bijela poluprozirna tkanina izgleda sjajno i daje mekoću njenoj tamnoj puti i kosi. Jeste li ikada poželje izgledati kao vatrena španjolka barem na jedan dan?

Možda vam majka priroda nije podarila crnu kosu, tamne oči i ten boje karamele no to ne znači da ne možete poći na ovu malu modnu eskapadu i barem u modnom smislu na jedan dan postati španjolska ruža. Možda ste na trenutke čak i inspirirani elizabetanskim razdobljem u kojem su veličine naboranih rukava i krutih kragni dosegle neslućene razmjere.

Ovakav model ipak ne bismo preporučili za svakodnevne obveze, ali za sljedeće maškare uopće nije loša ideja pojaviti se kao kraljica Elizabeta. Nešto prihvatljivije verzije velikih rukava s volanima ipak su one primirenije i od finijih materijala kakve ste mogli vidjeti na damama koje su obilježile zlatno doba Hollywooda. Možda vam se u glavi već formira slika Bette Davis ili Jean Harlow kako se u dramatičnim skupocjenim haljinama prepunima nabora demonstrativno bacaju u naslonjač patničkog izraza lica.

Volani na rukavima pokazivali su svu raskoš koju je Hollywoodska kostimografija imala za ponuditi u ovom razdoblju mira i blagostanja. Svaki tjedan ste mogli otići u kino pogledati novi film s nadražom glumicom i diviti se kostimima. Sve će se to promijeniti dolaskom Drugog svjetskog rata kada oni postaju suzdržaniji sa tek nekim sjajnim primjerkom kako bi snovi ostali živjeti jer film živi prodajući iluzije i snove.

Kako vi to možete volane i nabore uklopiti u svoj ormar bez da izgledate kao prenapuhani kolač? Svakako birajte decentne nabore i uparite recimo svilenu košulju s volanima na uskim tamnim trapericama i finim gležnjačama ili pak salonkama za neku posebniju prigodu. Ako ste se odlučile za volane na rukavima haljine tada ostatak haljine mora biti jednostavan. Sami nabori dovoljno su zanimljivi i neće vam biti potrebne jarke boje ili divlji uzorci.

Najbolje će izgledati na finijim pomalo sjanim materijalima ili pak na težim materijalima za hladnije mjesece gdje ćete dobiti pomalo arhitektonsku i monumentalnu kvalitetu ako će recimo vaš sako od tvida imati nekoliko volana na ramenima. Stoga ne ustručavajte se odjenuti volane, samo ih treba pažljivo ukombinirati i odjednom ste u modnoj brzoj traci.

 Autor: L.K. Foto: conrado/Shutterstock