Prednosti vegetarijanske prehrane

zdjela puna zdravih namirnic
Zdjela puna zdravih namirnica, Foto: Altin Osmanaj/Shutterstock

Vegetarijanstvo je poseban režim prehrane koji ne obuhvaća meso i mesne proizvode. Vegetarijanska prehrana ne uključuje životinjske proizvode kao što su svinjetina, piletina, teletina ili puretina. Većina vegetarijanaca ne jede ni jaja, sir, mlijeko te mliječne proizvode jer su i oni porijeklom životinjski.

Vegetarijanskom hranom unosi se mnogo manje masti u organizam, dok je povećan broj zdravih vlakana i antioksidansa. Oni su izrazito korisni kada se radi o regulaciji probavnog sustava, njegovih funkcija i održavanje zdravog metabolizma.

Naime, utječu na razinu glukoze i kolesterola u krvi zbog čega sprječavaju srčani, možda udar i začepljenje krvih žila. Dobra strana ove vrste prehrane jest ta što osigurava pojačan unos vitamina i minerala iz voća, odnosno povrća, kao i namirnica bogatih antioksidansima. Kao što smo prije spomenuli, oni imaju ulogu da čuvaju stanice od oksidativnog stresa.

Međutim, iako vegetarijanska kuhinja ima mnoge prednosti, najveća je zabrinutost ipak oko toga dobiva li se dovoljan broj nutrijenata. Najveći je problem nedostatak mesa, proteina i bjelančevina stoga je obavezno uzimanje zamjene za meso. To predstavlja soja, ukusna je i zdrava pa je mnogi vegetarijanci obožavaju konzumirati u svakakvim kombinacijama.

Vegetarijanci mogu imati problema i velikih komplikacija ako ne planiraju svoju prehranu. Naime, ipak im nedostaje velik broj nutritivnih sastojaka koje ne mogu dobiti bez životinjskih proizvoda.

Dobro planiranje vegetarijanske prehrane zapravo označava svakodnevno konzumiranje i kombiniranje raznovrsnih namirnica. Voće, povrće, žitarice trebale bi biti na jelovniku svakog dana. Planiranje uključuje redovito vođenje tablica koje će jasno prikazivati popis namirnica koje se konzumiraju.

Potrebno je uzimati vitamine, minerale u kapsulama ili šumećim tabletama. Mješovita prehrana izrazito je važna, isključivo za djecu i adolescente. Njima se ne preporuča vegetarijanstvo, na što ih roditelji nikako ne bi smjeli prisiljavati. Kod odraslih osoba ova je vrsta prehrane zdrav i bezopasan izbor, ali bi se svakako prije početka trebalo savjetovati sa osobnim liječnikom.

Autor: D.Š. Foto: Altin Osmanaj/Shutterstock