Kako što duže ostati mlad

osmijeh na licu

Starenje je dio životnog procesa i njega ne možete izbjeći, ali ga zato možete malo odgoditi. Zdrava i uravnotežena prehrana, aktivan život te pravi preparati samo su jedan dio priče kako da što duže ostanete mladi. Slijedi nekoliko zanimljivih i korisnih informacija.

Jeste li čuli za krilovo ulje? Njegova ga svojstva stavljaju na sam vrh namirnica koja u sebi sadrže važne i korisne omega-3 masne kiseline. Antarktički račići jedna su od namirnica koja u sebi nema veliku količinu omega-3 masnih kiselina, ali zato ima druga pozitivna svojstva.

Jedna od omega-3 koje sadrži je i DHA, a njega ima u spomenutim račićima. Prisutan je u obliku fosfolipida, a koje naše stanice mogu odmah asimilirati, što doprinosi učinkovitosti. Antioksidansi iz krilova ulja sprječavaju promjene u omegama.

Kako bi vaše tijelo dobilo najbolje dobro je kombinirati morske i biljne izvore omega-3 masnih kiselina. Bit ćete zdravi i osjećat ćete se bolje. Jednostavno ćete zračiti posebnom energijom i to će se primijetiti na vašem izgledu. Odjednom ćete izgledati mlađe i godine se neće toliko primijetiti.

Jeste li možda primijetili kako vam je koža siva? Ako je tako vrijeme je da posegnete za probioticima. Oni su dobri jer dovode do ravnoteže flore i faune u probavnom traktu, a mikrobakterije sprječavaju ulazak toksina u organizam, što dovodi do ljepšeg i čišćeg tena.

Pored toga probiotici poboljšavaju asimilaciju protuupalnih flavonoida i sudjeluju u sintezi vitamina K koji isto tako ima protuupalna svojstva. Tako se uvijek umjesto mlijeka i sira radije odlučite za kefir ili jogurt s probiotikom, jer za razliku od njih mlijeko i sir imaju upalna svojstva.

Dokazano je da bionamirnice imaju više antioksidansa. Sadrže puno više polifenola, karotenoida te vitamina koji štite od ubrzanog starenja. Najbolji primjer je biološko mlijeko bogato vitaminom E i esencijalnim masnim kiselinama i luteinom, prirodnom tvari koja apsorbira opasne UV zrake i štiti kožu od starenja.

Autor: S.Š., Foto: Darren Baker/Shutterstock