Detoksikacija organizma voćem

detoksikacija1

Danas smo više no ikad izloženi štetnim tvarima, bilo da dolaze iz hrane, iz zraka, iz preparata koje koristimo u kozmetici. Naš veliki prijatelji borac “jetra” se trudi očistiti organizam od svih štetnih stvari no ponekad joj mi moramo pomoći.

Pretjerate li i vi povremeno s alkoholom, jedete kasno, ne možete odoljeti slasticama, kremastim kolačima, sendvičima s hrpom majoneze, pušite, pijete nekoliko kava dnevno, uzimate sintetske lijekove? Muče vas celulit, slabije pamćenje, loša kvaliteta kože i umor?

Ako se prepoznajete u svemu ovome, razmislite da organizmu pružite detoksikacijski program kako biste odmorili vašu jetru i bubrege. No, nemojte se odlučiti na neki brzi program u kojem ćete živjeti na vodi i voću jer ćete na taj način samo iscrpiti organizam i na kraju odustati.

Jednodnevni detoksikacijski program dobro je provesti dan nakon nekog pretjerivanja, bilo to za blagdane, buran vikend ili nešto treće. Umjeren detoksikacijski program trebao bi trajati od 14 do 28 dana i treba uključivati zdrave namirnice koje imate na svojim policama, ili na policama trgovine.

Detoksikacija se možda čini teškim procesom, no vaše tijelo će biti zdravije, ljepše, zadovoljnije, energičnije i seksepilnije. osmišljavanje detoksikacijskog jelovnika nije teško, samo trebate malo uključiti kreativnost i koristiti detoksikacijske pripravke koji će osim dobrog ukusa, imati i dobar utjecaj na vašu jetru i bubrege.

Super detoksikacijska hrana su jabuke i kruške. One su svima nadohvat ruke i zato zaslužuju biti na vrhu detoksikacijskih namirnica. Mnogi detoksikacijski programi preporučuju konzumiranje ovih namirnica jer one dubinski čiste organizam.

Pektin koji se nalazi u kruškama i jabukama smanjuje loš kolesterol i sprječava konstipaciju i lošu probavu koja često može mučiti mlade žene. Naribane jabuke i kruške je dobro pojesti odmah prije no pocrne. No želite li spriječiti proljev, pustite ih da pocrne i tada pojedite. Rad štitnjače će biti bolji ako redovito jedete kruške. Isto tako, regulira debljanje. Jabuka ima jaki antioksidans kvercetin koji ima protuupalno djelovanje.

Autor: S. G., Foto: Africa Studio/Shutterstock