Bojanje kose u plavo

plava kosa

Kada je riječ o bojanoj plavoj kosi, nije lako biti plavuša. Zbog crvenog pigmenta u kosi koji je čest kod nas, mnoge žene će pokušajem dobivanje lijepe blond boje dobiti žutu boju. Da bi se postigao željeni ton, treba se koristiti hidrogen koji prodire u strukturu kose dubinski, no isušuje je i oštećuje pa nije dobro puno eksperimentirati s bojanjem u plavo. Najbolje je otići kod dobrog frizera koji će procijeniti kako treba bojati kosu i čime je tretirati nakon bojanja.

Za ljepše nijanse, u bogatom izboru boja koje se danas nude, valja koristiti one s jačim pepeljastim pigmentom. Treba koristiti boje s uljima koje štite kosu, te boje koje imaju kristalizirane mikropigmente koji mogu lako prodrijeti u strukturu vlasi pa će boja biti intenzivnija i ujednačenija.

Postoje izbjeljivači u kremama koji daju željene rezultate, a blaži su od blajha. Ako još imate i prirodno svijetlu kosu, plave nijanse će se moći dobiti bez blajha. Želite li promijeniti boju kose koju ste već bojali, dobro je što postoje “skidači boje” koji neće previše oštetiti kosu i uz to postoje i specijalizirane boje za posvjetljivanje.

Odabir pramenova umjesto bojanja cijele kose je puno bolje rješenje. Nećete morate odmah bojati izrast, a danas stilisti imaju razne tehnike kojima stvaraju prirodan izgled kose ili ako želite avangardan izgled uz jake kontraste. Sijeda kosa se može zamaskirati s pramenovima, no najviše sjaja će dobiti ako se cijela kosa oboji.

Kosu tretiranu bojama je bitno njegovati preparatima koji u sebi sadrže proteine, lipide i minerale. Oni će obnoviti vlasi koje mogu postati porozne zbog blajha. Uz to, trebate se redovito šišati, a za još bolji izgled vaše plave kose je dobro otići na frizerske tretmane rekonstrukcije i kauterizaciju. Od toga vam kosa neće pucati i biti će manje porozna. Pomoći će i termalni fileri, odnosno hranjivi tretmani koji sadrže bademovo ulje.

Osobe koje imaju jako tamnu kosu ne bi se trebale bojati u jako svijetlu boju jer će bojanje morati biti “agresivno” a to će jako oštetiti kosu koja više neće izgledati sjajno, nego će biti suha i ispucala.

Autor: S.G., Foto: Lena Ivanova/Shutterstock