Plivanje

zena-pliva

Ljeto samo što nije ovdje, dani su sve topliji, a godišnji odmor je vrlo blizu. Kako bismo se mogli što lakše osvježiti od ovih visokih temperatura i vrućina? Jedno od najučinkovitijih rješenja zasigurno je plivanje. Bilo ono na bazenima, moru ili u toplicama, uvijek je najbolji spas kod velikih vrućina.

Jeste li znali da je plivanje najzdraviji sport? Naime, ne samo da jača vaše mišiće, već jača sam organizam. Pozitivno djeluje na pravilan rad srca, regulaciju krvnog tlaka, visoke razine kolesterola i povišenog šećera. Jača mišićno tkivo, zbog čega liječi artritis, reume i bolove u kostima (križobolja, glavobolja, sportske ozljede).

Stimuliranjem mišića pomaže kod probavnih smetnji, točnije bolnih grčeva ili nadutosti. Bez probavnih smetnji, metabolizam radi normalno što znači da redovito čisti tijelo od štetnih tvari i masnoća. Nema nakupljanja masnih naslaga što znači da nema debljanja ni suvišnih kilograma.

Mnogi ljudi plivaju rekreativno, ali je ono i olimpijski sport. 1896. godine plivanje je prvi put ušlo u program Olimpijskih igara. Ovaj je podatak jasan dokaz koliko je plivanje već tada bilo rašireno i popularno. Sam početak plivanja kao natjecateljskog sporta datira iz 18. stoljeća.

Prilikom plivanja omogućeno nam je pravilno, nesmetano disanje, no ono je kod nekih stilova plivanja pomalo otežano. Najviše radimo rukama i nogama, zbog čega jačamo mišiće i zglobove, a nimalo ih ne opterećujemo. Postoji mnogo vrsta načina plivanja kao što su slobodni stil, kraul, prsni, leđni te leptir (delfin). Svaki od ovih stilova podrazumijeva drugačiji rad ruku i nogu.

Plivačka natjecanja dijele se na pojedinačna i na štafete, odnosno timska. Cilj utrke je što prije preplivati bazen, a razlike su u duljini samog plivanja. Natjecanja se mogu održavati u unutrašnjim prostorima, ali su vanjski sve popularniji. Neke su utrke kraće, neke dulje. Ukoliko se utrke izvode na vanjskim prostorima, daljine variraju od 5 do 25 kilometara.

Za plivanje u okviru sporta obavezna je posebna odjeća. Plivački kostimi dizajnirani su tako da plivač lakše ˝klizi˝ po površini vode što povećava njegovu brzinu. Još se nazivaju plivačkim odijelima.

D.Š. Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock