Pješačenje do posla

žena s mobitelom

Pomišljate li ikad spojiti ugodno s korisnim i krenuti na posao pješke? Osim što će vas ranojutarnja aktivnost razbuditi, šetnja će vam pomoći da održite idealnu liniju i preventivno djelujete na zdravlje.

Brojni su pozitivni učinci hodanja, a pogotovo ujutro prije posla. Razgibat ćete tijelo i tako ćete lakše provesti dan sjedeći u uredu. Ako možete, još danas krenite i propješačite cijeli put do posla. Ako vam je to ipak previše jer radite na drugom kraju grada, izađite par stanica prije posla ili sparkirajte auto na udaljenijem mjestu i prošećite!

Mislite da to nema smisla ili da nije dovoljno? Pročitajte ove razloge koji će vas odmah razuvjeriti. Jer i mala šetnja je bitna za liniju i zdravlje. Zamijenite cipele s visokim potpeticama ugodnijom obućom i krenite!

Hodanje je dobro za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Rano ujutro ili nakon cijelog dana provedenog u uredu, hodanjem ćete potaknuti cirkulaciju i krv će brže kolati vašim žilama. Preporučuje se svaki dan napraviti bar 10 tisuća koraka kako bi bili zdravi i u formi. Hodanje će vam pomoći i u očuvanju idealne tjelesne težine. Uz pravilnu prehranu, neće vam biti potrebna dodatna fizička aktivnost. Pogotovo ako do posla imati više od pola sata hoda. Hodanjem pola sata dnevno pet dana u tjednu, možete sagorjeti do 2000 kalorija. Pješačenjem ćete i ojačati imunitet i zaštititi tijelo od gripe i prehlade.

Ako ste pod stresom ili vam je posao prilično stresan, ranojutarnja šetnja će vas opustiti. Pogotovo ako je lijepo vrijeme. Uživajte u prvim zrakama sunca i cvrkutu ptica. Aktivirat ćete hormon sreće i popraviti raspoloženje. A kada se vraćate s posla, hodanje će vas opustiti nakon napornog radnog dana pa ćete se sretniji i zadovoljniji vratiti kući.

Naravno, uštedjet ćete. Svi znamo kako cijene goriva i javnog prijevoza drastično rastu. Uštedjet ćete na novcu koji bi potrošili za gorivo ili kartu za javni prijevoz. Možda će vas to potaknuti na pješačenje?

Također, ako putujete automobilom razmislite o tome koliko zagađujete zrak ispušnim dimovima koji sadržavaju razne štetne tvari za naš dišni sustav. Hodanjem osviješteno pomažete zemlji da se bori protiv zagađenja.

Razmislite o svim ovim pozitivnim učincima hodanja i još danas krenite pješke na posao. Ustanite ranije i uživajte u jutarnjem čistom zraku. A ako vam se ured nalazi usred gradske gužve, možda ćete pješice i prije stići.

Autor: M.L., Foto: BestPhotoStudio/Shutterstock