Zobeno mlijeko

mlijeko

Zobeno mlijeko idealna je zamjena za napitak svima onima koji ne podnose ili ne žele konzumirati kravlje ili sojino mlijeko. Mnogi su alergični na laktozu ili osjetljivi na kravlje mlijeko ili soju. Zobeno mlijeko ne sadrži laktozu, mliječne proteine niti soju.

Zobeno mlijeko bogato je vlakanima koja stimuliraju probavu, tj. rad crijeva, a djeluju i blagotvorno na naš želudac. Beta glukan pomaže kod snižavanja kolesterola, a vlakna iz zobi održavaju i razinu šećera u krvi u granicama normalnih vrijednosti.

Zob nam pruža osjećaj sitosti, tako da u organizam ne trebamo unijeti puno kalorija, masnoća ili ugljikohidrata. Koristi se preventivno kod bolesti dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti i raznih alergija. Smanjuje srčana oboljenja i oboljenja krvnih žila.

Zobeno mlijeko krasi neutralni okus i miris pa je namirnica koja se može koristiti u brojnim jelima. Može se konzumirati uz zdrave žitarice i kavu za doručak ili međuobrok te kod kuhanja za pripremu raznih slastica i umaka. Zob dolazi i u obliku vrhnja, kao vrhnje za kuhanje. Iznimno je hranjivo, bogato vitaminima i mineralima. Zobeno mlijeko sadrži u sebi i folnu kiselinu, protein,e antioksidanse te nezasićene masne kiseline.

Kod zdrave prehrane zobeno mlijeko ima posebno važnu ulogu. Ono je dosta skupo pa će vam biti vrlo korisno naučiti kako da kod kuće pripremite ovaj ukusan i hranjiv biljni napitak.

Pripremite šalicu u kojoj ste izmjerili 2 dl zobenih pahuljica te im dodajte malo soli i po želji vanilije. Potopite ih u pola litre vode i ostavite da tako odstoje sat vremena. Nakon toga ubacite smjesu u blender i miksajte dok se sve ne usitni i dok ne dobijete bijelu tekućinu. Dodajte još pola litre vode i miksajte par minuta. Dobiveno mlijeko ocijedite da bi uklonili ostatke zobi i vanilije. Zasladite po želji smeđim šećerom, ječemenim sladom ili bilo kojim drugim zaslađivačem. Čuvajte u hladnjaku i potrošite za tri dana. Dobro je znati da će napitak kuhanjem postati gušći.

Zobeno mlijeko se sve više koristi kao zamjena za kravlje mlijeko ili konzumirajući ga uz kravlje ili neka druga mlijeka, radi svojeg finog okusa i brojnih zdravstvenih prednosti. Nudi rješenje kod uravnotežene zdrave prehrane.

Autor: M.L., Foto: Nitr/Shutterstock