Vježbanje na orbitreku

orbitrek
Orbitrek, Foto: gorillaimages/Shutterstock

Želite li trenirati od kuće jer za redovite posjete teretani i fitness centrima jednostavno nemate dovoljno vremena? Obaveze su vas pritisnule i jedva nalazite vrijeme za odmor. Ne morate brinuti, ukoliko ste razmišljali o vježbama kod kuće, orbitrek je prava stvar za vas. Što je zapravo orbitrek i zašto je učinkovit kod samostalnog vježbanja?

Došli su hladniji dani i nemoguće je kretanje vanjskim prostorima. Ne možete šetati, trčati ni voziti bicikl, jedino što vam preostaje jest vježbanje unutra. Kod kuće nije jednostavno vježbati zbog toga jer se brzo umorimo i odustanemo. Nemamo poticaj koji nam je potreban, za razliku od treniranja u skupinama gdje nas ipak nešto potiče da ne odustajemo.

Orbitrek je sprava za vježbanje koju je jednostavno nabaviti, nije preskup, a također je i malen pa ga je lako staviti u koji god kutak kuće ili stana. Pomaže kod zdravlja srca, pluća i krvnih žila jer naše tijelo opskrbljuje kisikom koji ne dobivamo uobičajenim disanjem. Mišići se zagrijavaju, imunitet nam jača i otporniji smo na bakterije, viruse i bolesti koje vrebaju. Naročito u ovim zimskim danima kada je opornost našeg organizma prilično niska.

Naše tijelo prilikom vježbanja trošli kalorije, rješava se masnih naslaga i celulita, glavnih krivaca nastanka karcinoma. Osim tumora, mast koja se nakuplja u našim žilama u nerijetkim slučajevima dovodi do srčanog i moždanog udara, pa i do smrti. Vježbanjem na orbitreku najviše rade ruke i noge, pa je oblikovanje tih dijelova tijela na najvišoj razini.

Orbitrek je spojio više različitih vrsta vježbi, od ruku do kretanja nogu sličnog skijanju. Najveći napor je zapravo usmjeren prema koljenima pa se ne preporuča pretjerivanje ukoliko ste početnik. Kod programa na orbitreku možete mjeriti tlak, otkucaje srca, duljinu koju ste prešli i u kojem vremenskom razdoblju. Vozite u brzini koja vam najviše odgovara, nije važno je li brzo ili sporije. Želite li održati zdravlje svog tijela, odaberite orbitrek. Zasigurno nećete požaliti.

Autor: D.Š. Foto: Orbitrek, Foto: gorillaimages/Shutterstock