Kako prepoznati prirodnu kozmetiku

prirodna kozmetika

Ukoliko svoju kožu želite njegovati samo proizvodima koji su u potpunosti prirodni, onda morate pripaziti na neke određene stvari prilikom kupnje prirodne kozmetike, jer nisu svi proizvodi na kojima piše da su prirodni, u potpunosti prirodni. U nastavku donosimo neke od primjera.

Mnogi prirodni proizvodi sadrže samo ekstrakt neke biljke, pa automatski na ambalaži piše da je proizvod prirodan, no nije tako. Proizvodi koji u sebi imaju samo ekstrakt neke biljke i dalje u sebi sadrže alkohol i paraben. Zato prilikom kupovine valja obratiti pažnju na neke stvari.

Jedno od najvažnijih pravila prirodne kozmetike glasi, da onaj proizvod koji ne možete pojesti nije u potpunosti prirodan. Samo potpuno prirodni proizvodi neće štetiti organizmu ukoliko ih pojedete.

Stoga proizvodi poput maslinovog ulja, shea maslaca, bademovog ulja, kakaa i ulja divlje ruže su jestivi, i to znači da su u potpunosti prirodni proizvodi.

Sastojci od kojih se sastoji neki prirodni proizvod, a koje vi ne možete niti izgovoriti, znači da proizvod nije prirodan i da ga ne bi trebali koristiti. Oni prirodni proizvodi koji se sastoje od biljnih maslaca, eteričnih ulja i ekstrakta biljaka su u potpunosti biljni i prirodni proizvodi, te ćete ih lako prepoznati.

Kozmetika koja u sebi sadrži sastojke koji ju održavaju ne kvarljivom, su sastojci koji su štetni za zdravlje, pa takvu kozmetiku treba izbjegavati.

Za tuširanje je najbolje koristiti prirodne sapune za kožu, te u potpunosti izbjegavati gelove za tuširanje. Najbolji proizvod za njegu kože prilikom tuširanja je sapun koji u sebi sadrži kakao, shea maslac, te biljne mješavine kamilice, eteričnih ulja citrusa, lavande i koru naranče.

Deklaracija proizvoda će vam otkriti da li je proizvod testiran na životinjama, a ukoliko nije proizvod će sadržavati oznaku vegan! Pa ukoliko vam je bitno da proizvod nije testiran na životinjama, samo pratite deklaraciju.

Putar ili grožđana mast su najbolji za njegu usana. A umjesto kupovnog parfema, možete koristiti prirodni parfem od par kapi eteričnog ulja lavande. Prirodni tonik za čišćenje lica napravite od prirodnog soka od krastavaca, a kolutićima od krastavca ublažite podočnjake i natečene kapke.

Autor: A.Z., Foto: digieye/Shutterstock