Pinda Sweda

ayurvedska masaža

Ayurvedska masaža Pinda Sweda je učinkovita kod ukočenosti ramena i vrata, nesanice, reume, ukočenosti zglobova, bolova u leđima, slabosti mišića i umora, artritisa, gihta i ograničene pokretljivosti.

Ayurvedska masaža

Ayurvedska masaža predstavlja jednu od starijih tehnika masaže i temelji se na Ayurvedi, drevnoj medicini koja se zalaže za zdrav način života.

Ayurveda je tradicionalni način liječenja gdje se pod zdravljem misli na ravnotežu duhovnih, mentalnih i tjelesnih funkcija. Ljudsko tijelo se tretira kao cjelina zbog čega se ne može izdvojiti i liječiti samo jedan dio.

Staroindijski način liječenja podrazumijeva nekoliko različitih metoda pa tako i masažu koju obično rade dva terapeuta. Prije masaže svaki terapeut treba znati procijeniti određeno stanje osobe i prema tome odrediti način masaže.

Masaže se izvode nježno pomoću maslinovog ili sezamovog ulja. Zahvaljujući tradicionalnom načinu dolazi do čišćenja organizma i oslobađanja od stresa.

Postupak detoksikacije organizma naziva se Panchakarma uz čiju se pomoć uspostavlja ravnoteža i uklanjanju sve nečistoće. Na početku tretmana dolazi do otapanja toksina pomoću znojenja, a zatim slijedi masaža pomoću esencijalnih trava.

Pinda Sweda

Pinda Sweda je još jedna vrsta masaže zahvaljujući kojoj dolazi do ublažavanja simptoma raznih bolesti. Izvodi se na način da se prvo napravi Abhyanga opuštajuća masaža toplim uljem, nakon čega se uz pomoć toplih platnenih jastučića napravi masaža tijela.

Toplina jastučića pojačava cirkulaciju i otvara kanale u tijelu te na taj način omogućava prodiranje u tkivo ljekovitoj riži i mlijeku. Ovaj tretman vraća i obnavlja vitalnost cijelog tijela.

S prethodno zagrijanim uljem masline ili sezama se prvo radi kratka Abhyanga masaža, a kada se naulji cijelo tijelo vrijeme je za Pinda Swedu. Važno je da prostorija u kojoj se osoba masira bude topla i da se masaža izvodi sjedeći na krevetu ili na stolici.

Tijekom i nakon masaže se upotrebljava ručnik i plahta koje je potrebno pripremiti, a potrebno je zaštititi stolicu ili krevet od rižine smjese i ulja koje će prekriti tijelo.

Na mjesto gdje je platneni jastučić povezan sa špagom se treba prihvatiti zato da ruka bude izolirana od topline. Temperaturu je potrebno provjeriti dlanom, a za vrijeme cijele masaže jastučić treba biti topao.

Prvo se započinje laganim dodirom kako bi se koža navikla na toplinu, nakon čega se energično i kružnim pokretima kruži po tijelu, ramenima, oko zglobova, mišićima i vratu.

Jednom rukom se drži platneni jastučić, a drugom rukom se utrljava i masira rižina smjesa u kožu. Jastučići se trebaju mijenjati onoliko često koliko je potrebno održavati toplinu tretmana kako bi se tijelo potaknulo na znojenje.

Posebna pažnja se treba posvetiti zglobovima i bolnim mjestima, a češnjak i ljekovito bilje će pomoći protiv osjećaja boli. Mlijeko će djelovati protuupalno, hidratizirati, njegovati i osvježavati kožu tako da koža bude blistava, nježnija i baršunasta.

Ova vrsta masaže po imenu Pinda Sweda treba trajati oko pola sata, a nakon masaže se savjetuje uranjanje u vruću kupku ili tuširanje vrućom vodom. Ukoliko se tretman radi predvečer omogućava se opuštajući san i ugoda.

Svakako prije samog tretmana treba obratiti pažnju na temperaturu jastučića koji su izrazito topli pa se mora paziti da se osoba ne opeče.

Autor: A.Z., Foto: Olaf Speier/Shutterstock